Hírek

Fény- és orgonajáték

2019. július 22., 19:41

A legnépszerűbb Bach-darabok, különleges fényjáték a homlokzaton és a templomtérben - mindez szombaton késő este fogadta a közönséget a székesegyházban, ahol az Orgonák éjszakája programhoz kapcsolódva tartottak koncertet. Nem sokkal korábban egy rekordkísérlet is zajlott.

Fény- és orgonajáték

Országszerte 50-nél is több helyszínen szólaltak meg egyszerre az orgonák, és játszották el rajtuk Kovács Szilárd Intrada című művét. Szombathelyen a székesegyházban Lakner-Bognár András, az egyházmegye zeneigazgatója kapcsolódott be a szombat esti rekordkísérletbe, de Szamosi Szabolcs jóvoltából egy különleges késő esti koncerten is felcsendültek ugyanezek dallamok.

Szamosi Szabolcs orgonaművész
“Egy gyönyörű fényfestéssel várjuk a bazilika falain, de bent, a koncert alatt is különböző színekben pompázik majd a székesegyház.”

Már fél 9-től megtelt élettel a Mindszenty tér, ahol Horváth István, a Magyar Állami Operaház tenorja hangolta a közönséget.

Nem sokkal később pedig már az egyházzenei világ slágereit hallgathatta a Fény az éjszakában címet viselő hangverseny hallgatósága.

Horváth István - énekművész
“Bachnak, talán a zeneirodalom legnagyobb zeneszerzőjének fog három műve felcsendülni, a D-moll toccata és fúga, a Magnificatból lesz egy gyönyörű duettünk a Vikivel, valamint Bach Ave mariája.”

Nagy szó, hogy a Chicagóban élő, és a világ legnagyobb operaházaiban éneklő Vizin Viktória elfogadta a felkérést.

Vizin Viktória - énekművész
“Ezen a nyáron itt dolgozom Magyarországon, tehát amint említettem, nekünk most volt az ősbemutatónk június 15én a Bartók plusz fesztiválon, nem itt, és ezért nekünk állandóan vannak próbáink és bemutatóink, úgyhogy most ez a nyár Magyarországé.”

A koncert záróeseménye volt a Bartók Fesztivál és Szemináriumnak, amellyel három vasi városban több ezres közönséget ért el a szervező Filharmónia Magyarország.