MNB - 2
MNB

Hírek

Fényérzék - Grandiózus kiállítás nyílt a Savaria Múzeumban

2017. május 17., 16:45

Egész éven át tartó kiállítás-sorozat kezdődik a Savaria Múzeum tagintézményeiben. Először a város és a helyi fényképészet történetét bemutató régi képekből nyílik tárlat Személyes címmel, majd később - szintén a fotózást középpontba helyezve - a Képtár, a Skanzen és az Iseum is bekapcsolódik a programba.

Fényérzék - Grandiózus kiállítás nyílt a Savaria Múzeumban

A Knebel királyi fényképész dinasztia húszezer fennmaradt üvegnegatívját és a hozzájuk tartozó megrendelőkönyveket őrzik ebben a szekrényben a Savaria Múzeumban. Ezek, és további 90 fotográfus képei szolgáltak alapul egy most kezdődő tematikus kiállítás-sorozathoz, a Fényérzékhez, amelynek részleteit sajtótájékoztatón ismertették. Az intézmény célja évek óta ugyanaz.

Czenki Zsuzsanna - igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
“Mutassuk be a szombathelyieknek, a Szombathelyre látogatóknak, hogy milyen gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a múzeumunk. Illetve az összes tagintézményünk. És tulajdonképpen ezt úgy tudjuk a legjobban megmutatni, hogyha minden évben választunk egy témát, amit több oldalról, a gyűjtemények gazdagságával bontunk ki. Az idén a fotó a téma.”

Év végéig négy helyszínen négyféleképpen közelítik meg a fotóművészet világát. Az első, Személyes című tárlaton több mint 400 fotográfiát állítanak ki, ahol az 1860-as évektől az 1960-as évekig ívelő időszak várostörténete is kirajzolódik.

Kelbert Krisztina - történész, osztályvezető, Savaria Múzeum
“Ebben a százévnyi időintervallumban számos téma megjelenik itt a kiállítási térben. Koncentrálunk többek között a sportra, a divatra, a személyes élettörténetekre, a város épületeinek, tereinek változásaira, a művészetre, az irodalomra, a híres férfiakra, a politikusokra, akik jelentős alkotást vittek véghez Szombathely város életében.”

A kiállításon olyan érdekességek láthatóak, mint a Weöres Sándorról és Károlyi Amy-ról készült képpár, vagy az Oscar-díjas Lukács Pál feleségét hollywoodi dívaként megörökítő divatfotó-sorozat. A helyi szakembereken kívül Kincses Károly fotómuzeológusnak és a kiállítás látványáért felelős Kassai Ferenc grafikusnak is hálás lehet a közönség. Ők segítenek a sorozat további helyszínein is.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
“Az idei évi kiállításunk a szombathelyieknek szól, és Szombathelyről szól. Minden múzeumi egységünkben, így a Savaria Múzeumban, a Vasi Skanzenben, a Szombathelyi Képtárban és aztán legvégén az Iseumban is vagy a műtárgyállományunknak egy-egy részét tudják megtekinteni a látogatók, vagy egész egyszerűen Szombathelynek a története a századfordulón. Mi történt itt Szombathelyen, hogyan változtak meg az épületek, hogyan változtak az emberek.”

A most nyíló fotó- és várostörténeti tárlat - ahogy a sorozat többi része is - december végéig lesz látogatható.