Hírek

Fényfüzéreket ellenőriznek

2010. november 16., 14:20

Házilag összeszerelhető fényfüzért, szabálytalan dugaszolóaljzatot, vagy ellenőrizhetetlen eredetű karácsonyfaégőt is találtak már a fogyasztóvédelmi ellenőrök abban az országos akcióban, amely hétfőn kezdődött. A háromhetes akció során a karácsonyi világítódíszeket vizsgálják kiemelten.

Fényfüzéreket ellenőriznek

Az ellenőrzés során nem csak a szemükre hagyatkoznak a fogyasztóvédők. Kétféle internetes adatbázist használnak, ezekről pillanatok alatt lekérhető, hogy a polcon látott termék szerepel-e a tiltó listán.

Kiss András - vezető főtanácsos,  Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Regionális Felügyelősége
"Azok a termékek vannak itt, amit Magyarországon már bevizsgáltak és nem találtak megfelelőnek, de vannak olyanok is, amelyek az unióban kerültek más ország fogyasztóvédőinek a látókörébe."

A fogyasztóvédők szerint a legtöbb probléma a szabványosnál vékonyabb, emiatt balesetveszélyes vezetékekkel, a nem megfelelő szigeteléssel van. Azok az áruk sem kerülhetnek a boltokba, amelyek csomagolásán nem lehet egyértelmű használati utasítást vagy eredetigazolást találni.

Fehérné Horváth Ildikó - kirendeltségvezető, NFH
"Mindig nézzük meg, van-e magyar felirat. CE jelölés is kell, ez garantálja, hogy biztonságos a termék és a figyelmeztető feliratok is meglegyenek."

Az elmúlt években a megyében nem voltak komolyabb problémák a karácsonyi füzérekkel a megyében. Akiről a mostani ellőrzésen beizonyosodik, hogy balesetveszélyes árut kínál, minimum 15 ezer forintos pénzbüntetésre számíthat, de az ellenőrök a gyártókat és a forgalmazókat is felelősségre vonhatják.