Hírek

Fertőzések és kártevő rovarok rontják az idei diótermés mennyiségét és minőségét

2015. október 13., 19:50

A termelők szerint azonban ezeknek még nincs komoly hatásuk az árakra. A viszonylag magas, kilónkénti 3-4000 forintos ár oka főként az, hogy a dió munkaigényes gyümölcs.

Fertőzések és kártevő rovarok rontják az idei diótermés mennyiségét és minőségét

„Látható, a lárvája, az egy hernyó maradványa, közben az valami oknál fogva elpusztult, tehát ez most már nem fog bebábozódni.”

Ebben a dióban nem zajlott le az almamoly átalakulása, lárvája azonban így is épp elég kárt okozott ahhoz, hogy a termés fogyaszthatatlan legyen. Az utóbbi napok nedves, csapadékos időjárása következtében elszaparodtak a diófákat megtámadó baktériumos fertőzések valamint a gnomónia. Az almamoly egész évben rajzott és ennek erdménye az, hogy idén a termés jó része molyos, illetve hernyós lett.

Both Gyula – elnök, Vas Megyei Növényvédő és Növényorvosi Kamara
„Ezek a hernyók pusztítják el valójában a diótermést. Viszont, ha ezeket a barna héjú diókat feltörjük, belül nagyrészt azért épen megmaradtak a termések, mert elég későn kapta meg a fertőzést, tehát nagyon nem tudott a mélységébe behatolni a dióba, tehát ezek a termések még jók, meg kell szárítani, fel kell törni és gyakorlatilag fogyasztható a dolog, tehát nem szabad ezt kidobni.”

Új jelenség a dióburok-fúró légy, amely csak a külső burkot támadja, tehát nem hatol be a termés belsejébe. (07:19 -) Ezeken a képeken is jól látható, hogy a beteg héj alatt egészséges dió lapul. A fertőzést a levelek is jelzik, felületükön ilyenkor elváltozás tapasztalható. A szakember azt javasolja, hogy ezeket gyűjtsük össze, égessük el, majd egy késő őszi és kora tavaszi rezes permetezéssel megelőzhetőek ezek a betegségek.

A csonthéjas gyümölcsféléből bőséges a kínálat a piacon, 3000 és 3600 forintért adják kilóját. Drágának tűnhet, ám a vásárcsarnokban fellelhető megpucolt, egészséges termés mögött komoly munka van.

Pungor Imréné – őstermelő
„Először meg kell törni, a héjától meg kell szabadítani, kiszedni kézzel a héjából, utána átválogatni, hogy piacképes legyen, mert a törmeléket, a barnát meg a selejtet nem tehetjük bele, hanem csak a szépet. Szóval órabérbe nem lehetne kiszámolni, hogy mennyibe kerül 1 kg dió munkadíja.”

A dió közkedvelt eleme a magyar konyhának, emellett számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakban, fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag.