Hírek

Fertőzött tojások

2017. augusztus 17., 17:37

Az unió 16 országában találtak már a Fipronil nevű rovarirtószerrel fertőzött tojásokat. Legutóbb Magyarországon bukkantak a hatóságok szennyezett holland tojásra. Az élelmiszerbiztonsági hivatal azt javasolja a fogyasztóknak, hogy  magyar tojást vásároljanak.

Fertőzött tojások

Tóth Lászlóné
„Ez házi tojás, azért jövök tojásért.”

Takó József
„Frissebb, még nem tapasztaltam olyat, hogy valamelyik állott lett volna, a boltban sajnos ez előfordult már, és majdnem ugyanazon az áron megkapom, nem sok különbség van az árakban.”

A szombathelyi Termelői Piacon mindig nagy az érdeklődés a helyi termékek, így a tojás iránt is. A vásárlók azt mondják, frissebb, és sok esetben olcsóbb is az áru, mint a boltokban.

Komonczky István – vállalkozó
A Földtől az asztalig programban vagyunk, állandó ellenőrzés, kontroll alatt vagyunk.

Ez a vasi családi vállalkozás naponta 40 ezer tojást termel. Maguk keverik a takarmányt, számítógép vezérli többek között az etetést, a válogatást. A tojásokat pedig csomagolás előtt és után is fertőtlenítik. A tulajdonos azt mondja, a hazai őstermelők, kis- és középvállalkozások nem tudnak versenyezni a külföldről behozott, apró, ipari tojás árával.

Komonczky István – vállalkozó
Magyarországon is tojáshiány lesz, mert a lengyel tojást, ami most bejön Magyarországra, majd elviszik a németekhez, meg ahol hiány keletkezett a kivágásból.

A takarmányárak és evégett is úgy néz ki, hogy valami drágulás következik be a tojáspiacon.

Az unió 15 országában, köztük Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában és Romániában, de már Magyarországon is találtak a hatóságok rovarirtó szerrel fertőzött tojást. Az érintett tételeket zárolták, és azt javasolják a fogyasztóknak, magyar tojást vásároljanak.