Hírek

Fiatal virágkötők versenye

2010. április 16., 14:52
21. alkalommal rendezi meg a Herman Ottó Szakképző Iskola és a Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesülete Szombathelyen a Fiatal virágkötők versenyét. A Fő téren a csapatversenyen készült alkotásokat láthatják a járókelők, hétvégén pedig az iskolában nyílik kiállítás az egyéni munkákból.
Fiatal virágkötők versenye

Szabina a Vajdaságból érkezett a fiatal virágkötők versenyére. Éppen egy asztaldísz összeállításán dolgozik. Ez volt az egyik versenyfeladat.

Szabó Szabina
"Fő tényezők az ágak és a tavaszias hangulat, és ennek próbálunk mi is megfelelni a tulipánokkal, fréziával és a többi aranyos virágokkal."

A párhuzamos elrendezésű kézicsokrot és egy térkompozíciót is el kellett készítenie az egyéni versenyre jelentkezett 22 virágkötőnek. A diákok nyolc szakképző iskolából, köztük három határon túli intézményből jelentkeztek a  Savaria Floriadaera. A fiatalok körében népszerű a virágkötő szakma, idén is többszörös volt a túljelentkezés.

Beer László - igazgató,  Herman Ottó szakképző iskola
"Száz fölött van a jelentkezők száma. Érettségit kell tenni, és érettségi után 2 év. 20-25 fős osztályok minden évben maradnak."

A versenyen kiderült: a lila még mindig divatos szín, de népszerűek a természetes zöldek és a natúr faágak is a kompozíciókban. A virágkötők alkotásai egyre keresettebbek. Nemcsak egy-egy alkalomra, hanem hétköznapi díszítésként is többen választanak virágot.

Szabó János - főszerkesztő, Virágkötészet magazin
"Az országban 16 iskolában oktatnak virágkötő berendezőket, ami azt jelenti, hogy nemcsak csokrokat tudnak készíteni, hanem nagyobb térelemekt is, belős terek - szállodák, éttermek - berendezését. Eggyel magasabb szintre került a virágkötő oktatás."

A versenyen készült alkotásokból április 17-én nyílik kiállítás a Herman Ottó iskolában. Az érdeklődőket szombaton és vasárnap kötészeti bemutatókkal, dísznövény vásárral várják.