Hírek

Figyelmetlen autósok egyre gyakrabban sodorják veszélybe a közutak mentén dolgozó munkásokat

2020. december 08., 18:52

Az elmúlt napokban két helyen is életet mentettek azok az energiaelnyelő berendezések, amelyek a munkaterületen dolgozók védelmét is szolgálják.

 

Figyelmetlen autósok egyre gyakrabban sodorják veszélybe a közutak mentén dolgozó munkásokat

Gyorsan hajtott, így nem tudott időben sávot váltani az az autós, amelyik néhány napja csapódott az energiaelnyelő modulba az M7-es autópályán. (KÖZUTAS VIDEO 2. (youtube) 0,17-0,27) A  közútkezelő számtalan ilyen és ehhez hasonló videót gyűjtött össze. Ezeket most azért teszik közzé, hogy az autósok jobban figyeljék a munkaterületek előjelzéseit és azokat vegyék komolyan.

Szombathely határában itt éppen útpadka javítási munkálatokat végeznek a KÖZÚT szombathelyi üzemmérnökségének munkatársai.

A munkások csupán néhány méterre dolgoznak a mellettük elhaladó autóktól, kamionoktól. Őket is védi az energiaelnyelő modul. Négy darab ilyen, több millió forintba kerülő szerkezet van Vas megyében. Az országban hetente törnek össze egy ilyet az autósok, de nálunk szerencsére még történt hasonló. Pedig naponta több tucantnyian dolgoznak a vasi utak mentén.  

Böröcz Miklós - megyei igazgató, Magyar Közút Nonprofit Zrt.
“Minden nap egy olyan 20-25 helyszínen ott vagyunk, és gyakorlatilag hát egy-egy ilyen brigád, az minimum 2-3 ember. Tehát sok kollégát érint ez, és gyakorlatilag ezeket az embereket hazavárják természetesen.”

A balesetek megelőzése érdekében minden munkaterületen több lépcsőben vezetnek be sebességkorlátozást, valamint digitális kijelzőkön is felhívják a közlekedők figyelmét a munkálatokra. A járművezetők sokszor mégis az utolsó pillanatra hagyják a besorolást, és ebből rendszeresen adódnak balesetek.