Hírek

Filmmel népszerűsítik a mérnöki hivatást

2017. augusztus 23., 16:51

Sajtóvetítésen mutatták be a Vas Megyei Mérnöki Kamara kisfilmjét, amely a mérnöki hivatást népszerűsíti. A Mérnökök Savariától Szombathelyig című alkotást a karnevál ideje alatt bárki megtekintheti, ősztől pedig a város iskoláiban vetítik majd.

Filmmel népszerűsítik a mérnöki hivatást

"Eltévedtél, szenátorom? - Az bizony lehetséges. Itt sehol egy normális út, sehol ivóvíz, sehol egy cloaca, sehol egy normalis colonia. Sehol egy munkahely, csak stein am anger."

Mi történik, ha Savaria ókori és Szombathely modern kori szenátora találkozik? Erre az ötletre épít a Vas Megyei Mérnöki Kamara kisfilmje, amelyben a két politikus együtt járja be a várost és ismerkedik a korabeli és a jövő közlétesítményeivel, a mérnökök munkájával.

"És ha nagy leszen a bigaforgalom, akkor mi leszend? - Mi, mérnökök, optimális ütemben megtervezzük a 86-os számú gyorsforgalmi utat. A politikusi viták miatt azonban a kivitelezés elhúzódik."

Az útépítő-, a villamos-, a környezet- és a gépészmérnök mellett a szakma szinte valamennyi képviselője szerepel a filmben. A szórakoztató, aktualitásokkal és ötletekkel fűszerezett történet segítségével a mérnöki hivatást népszerűsítené a kamara.

Nádor István elnök, Vas Megyei Mérnöki Kamara
Rengeteg mérnöki emléke vagy éppen mai alkotása van Vas megyének, Szombathelynek, s ezt egy kicsit szerettük volna Savariától Szombathelyig bemutatni a nagyközönségnek, a másik pedig meg az a cél, hogy legyen ennek a szakmának, ennek a hivatásnak utánpótlása.

A 17 perces film szövegét Nádor István írta, a forgatókönyvíró-rendező Szekeres Kriszta volt. A csupa helyi szereplővel forgatott alkotást elsőként a karneválon láthatja a közönség. Csütörtöktől vasárnapig 14 és 19 óra között óránként vetítik majd a Szimfonikus Zenekar kamaratermében. Ősztől pedig az iskolák pályaválasztás előtt álló diákjainak mutatják majd be, akik közül – a kamara reményei szerint – többen is kedvet kapnak majd a mérnöki hivatáshoz.