Hírek

Focipályából tölgyes

2020. április 07., 16:46

Új kutatást végeznek a Kámoni Arborétumban. Évek óta kihasználatlan területen klímakutatási kísérleti állomást hoznak létre, és hamarosan 50 speciális facsemetét ültetnek el.

Focipályából tölgyes

Németh Gábor Péter - arborétumbeveztő, NAIK Erdészeti Kutatóintézet Kámoni Arborétum
“A minálunk őshonos fajok, tölgyfajok egyre kevésbé bírják a klímaváltozást, egyre szárazabbak a nyarak, egyre szélsőségesebb a csapadék eloszlása, a szélsőségek egyre jobbban erősödnek, és ezért olyan - elsősorban a mediterránból származó - fajokat, fahibrideket szeretnénk kipróbálni itt, amelyek valószínűleg sokkal jobban viselknék a klímaváltozás következményeit.”

Néhány évvel ezelőtt már próbálkoztak hasonló kísérlettel a Kámoni Arborétumban, de ez a terület ideálisabb hozzá.

“Őnekik egy maximális napfénynek kitett, jó területű földterület kell, és erre ez a legmegfelelőbb hely az arborétumban.”

Az északi városrész lakói focipályának használták az arborétumnak ezt a telekrészét, egészen néhány évvel ezelőttig. Akkor lemondtak a használatáról. A herényiek nem maradnak focipálya nélkül: általában ezen a részen jönnek össze a sportolni vágyók, itt két kapu is van. A városrész képviselője, Horváth Gábor a sportélet újraéledésében bízik.