Hírek

Fogolyszökés, tűzoltás, életmentés

2014. december 12., 16:26

Összetett gyakorlatot tartottak pénteken a rendvédelmi szervek a Petőfi-telepen. A közel 100 embert megmozgató gyakorlat célja  a közös feladatok, a munka összehangolása volt.

Fogolyszökés, tűzoltás, életmentés

A fogvatartottak egyre többször dolgoznak a börtön falain kívül. A Petőfi-telepen is rendszeresen tisztítják az elvezető árkokat, hogy egy nagyobb eső ne öntse el a területet.

Tóth Tamás – ezredes, szombathelyi Országos Büntetésvégrehajtási Intézet parancsnoka
„Ennek a tisztítása közben, illetőleg a kitermelt fa, bokor égetése közben történt egy kis baleset. Elterjedt a tűz és ezt a kavarodást kihasználva két fogvatartott megszökött.”

A két szökésben lévő rab egyikét ártalmatlanná tették  a Terror-elhárítási Központ munkatársai. A másik rab beugrott egy éppen indulni készülő autóba és megfenyegette annak utasait. Menekülés közben összeütközött egy menetrend szerint közlekedő helyi járatos busszal és egy gázpalackokat szállító tehergépkocsival.

Pajor László – tűzoltó alezredes, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági felügyelője
„Gyakorlatilag azt a szituációt próbáljuk gyakorolni az ilyen gyakorlatok során, amikor a valóságban is ezeket a fogásokat alkalmaznánk, ugyanakkor mégis csak fel kell készülni váratlan eseményekre, mert az élet sokszor olyan fordulatokat hoz, amire nem lehet felkészülni és akkor rugalmasan alkalmazkodni kell ezekhez a változásokhoz.”

Az ütközésben többen súlyosan megsérültek,  őket a Vöröskereszt aktivistái és a mentőszolgálat szakemberei vették gondjaukba.

Köcse Tamás – vezető mentőtiszt
„Mindenképpen elmondható, hogy életszerű szituációkat rendeztek meg a szervezők. Azt is elmondhatom, hogy a problémák egy részét nem tudhattuk előre. Miután megállapodtunk abban milyen rádióhálón kommunikálunk, ezitán minden ment úgy, ahogy az életben.”

Nagy Evelin a pénteki gyakorlaton az egyik túsz szerepét játszotta.

Nagy Evelin
„Potenciális gerincsérült voltam. Eszméletemnél voltam, emlékeztem mindenre, ami történt és a barátnőmmel voltunk egy autóban. Érdekes volt bennem is felment az adrenalin, ahogy a tűzoltókban, mentősökben.”

A gyakorlat rendkívül látványos és összetett volt, emellett hasznosnak is bizonyult. Valamennyi rendvédelmi szerv végezhette saját feladatát, ugyanakkor az összehangolt, közös munkát is sikeresnek ítélték a résztvevők.