MNB - 2
MNB

Hírek

Fogyasztóvédelem az iskolában

2012. február 27., 17:15

A tudatos vásárlóvá válásról és a fogyasztóvédelmi alapjogokról szóló tematikus napot rendeztek ma a Derkovits-iskolában. A tanórákon személyes példákon keresztül ismerkedhettek a gyerekek a tudnivalókkal, majd a 7-8. osztályosok egy előadást is meghallgattak. A fogyasztóvédelem kiemelt figyelmet kap az új nemzeti alaptantervben, a jövőben minden iskolában nagyobb hangsúlyt fektetnek a tudatosság kialakítására.

Fogyasztóvédelem az iskolában

Mi a teendő, ha elromlik a frissen megvásárolt CD-lejátszó? Vonatkozik-e a jótállás az akciós termékekre? Ehhez hasonló kérdésekre kaphattak választ a Derkovits-iskola felső tagozatos diákjai a mai tematikus napon. A tanórákon arról esett szó, hogyan válhatnak tudatosabb vásárlóvá. A tapasztalat szerint a gyerekeket érdekli ez a téma, de sokan nincsenek tisztában az alapvető fogyasztói jogokkal. Ezért kell felhívni a figyelmüket rá az iskolában is.

Kovács Péterné - igazgató, Derkovits Gyula Általános Iskola

"Otthoni példákat hoztak a gyerekek. Volt olyan, aki már megreklamált egy pocsék árut, de alkalom nyílt arra is, hogy a kerekítés szabályait megbeszéljük."

A fogyasztóvédelmi egyesület programsorozatot indított: a megye általános iskoláiban népszerűsítik a fogyasztói jogokat. A Derkovits volt az első, ahol előadást tartottak, később Csepregre, Őriszentpéterre és Vasvárra is mennek.

Várallai Károly - megyei elnök, Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület

"Gyerekeket tájékoztatjuk, hogyan tudják jogaikat érvényesíteni."

Az iskolai fogyasztóvédelmi oktatás a jövőben hangsúlyosabbá válik, hiszen kiemelt területként szerepel az új nemzeti alaptantervben. Szakemberek azt remélik, hogy a gyerekek a szüleiknek is átadják az iskolában hallottakat, így egyre népesebbé válik a tudatos vásárlók köre.