Hírek

Föld Napja

2018. április 19., 19:24

Bringatúra, családi futás, öko-játékok, sőt egészségügyi mérések is lesznek a Föld Napján, április 22-én a Csónakázótó szigetén. A város harmadik alkalommal tart ekkora, a környezet védelmének fontosságára felhívó rendezvényt ezen a napon. Idén először a távhő, mint környezettudatos szolgáltató is becsatlakozik a programokba. A részleteket a Kámoni Arborétumban ismertették, ahol egyben fát is ültettek.

Föld Napja

Így nézett ki a szombathelyi arborétum a tavaly augusztusi szélvihar után. A természeti katasztrófa nyomán száz fa tört félbe, vagy fordult ki gyökerestől.

"Segítenünk kell a nagy bajban is, hiszen a szombathelyiek nagyon szeretik ezt a helyet."

Koczka Tibor alpolgármester képviselői keretéből kétszázezer forintot ajánlott fel az arborétum számára, amelyből több különlegességet, például csüngő mézeskalácsfát, keleti ámbrafát, valamint liliomfát is vásároltak és ültettek el a kidőlt növények helyére.

Borovics Attila – intézetigazgató, NAIK Erdészeti Tudományos Intézet
A munkatársaimnak erőfeszítései révén, de a különböző felajánlások, akár alpolgármester úr felajánlása révén is nagyon sok új növény lett telepítve. Minden ilyen probléma egy új lehetőséget is teremt, mert régi, talán nem idevaló fafajok helyett teljesen más, érdekesebb növények kerültek elültetésre.

Az Arborétumban ismertették a városi Föld Napjához kapcsolódó programsorozatot is. A cél az, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Koczka Tibor - alpolgármester
Csak úgy tudjuk élhetővé varázsolni Szombathelyt, és élhetően megtartani, ha figyelünk a környezetünkre. Az Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán több mint 1300 szombathelyi töltötte ki a kérdőívünket. Arra a kérdésre, hogy miért szereti Szombathelyt, a túlnyomó többség azzal válaszolt, hogy azért, mert zöld.

A programokba idén először a Szombathelyi Távhőszolgáltató is bekapcsolódik.

Kovács Márta – ügyvezető igazgató, Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.
Felelős szolgáltatóként elkötelezett hívei vagyunk a környezetvédelemnek 15.53 illetve a megújuló alapon történő energiaszolgáltatásnak. Szeretnénk ezt propagálni 16.00 és tudatosítani az emberekben. Ezért indítottunk 2016-ban egy társadalmi felelősségvállalási programot. 16.07 Ennek a neve a Zöldülj Velünk!

Április 22-én, a Csónakázótó szigetén a családok találkozhatnak a Hőmanóval, és interaktív kalandozós mese részesei is lehetnek. A 10.00-17.00 óráig tartó programok között faültetés, bringatúra, kézműves foglalkozás és rendhagyó divatbemutató is lesz.