MNB
MNB - 2

Hírek

Folyamatos havazás nehezíti a közlekedést Vas megye útjain

2018. február 20., 20:01

Kedden napközben több baleset is történt a térségben. Az illetékesek mintegy száz járművel igyekeztek takarítani az aszfaltot, és sok autóval sóztak is. Szerdára egyébként további havazás várható.

Folyamatos havazás nehezíti a közlekedést Vas megye útjain

Reggel több mint tíz centiméternyi hó fogadta az ébredőket Szombathelyen.

Vas megyében a közút hajnalig több mint 80 munkagéppel dolgozott, hogy a hétfő este 9 órától szakadatlanul érkező csapadékot eltüntessék az utakról. A gépek számát reggel mintegy 100-ra növelték: mindegyik hótolóként működött, de negyede sózta is a vasi utakat - ezek most jól járhatóak mindenütt.

Horváth László - megyei igazgató, Magyar Közút Nonprofit Kft.
“Most éppen azon gondolkodunk, hogy a főleg a bérelt gépeseket, akiknek nem biztos, hogy olyan szintű váltó személyzete van, egy kicsit pihentetjük, és ha várható szél, akkor biztos, hogy szükség lesz rájuk és hívjuk őket újra.”

Számos baleset történt. Ezek a képek Kőszeg és Horvátzsidány között készültek, itt két személyautó frontálisan ütközött, három embert szállítottak a mentők a Markusovszky Kórházba. Még Tompaládony, Nádasd, Gyöngyösfalu, Cák és Tömörd térségében is helyszíneltek a rendőrök a reggeli órákban - és Szombathelyen is történt néhány koccanás.

Az igazi kellemetlenség azonban még csak most érkezik: hófúvás várható.

Pétervári Tibor - szombathelyi állomásvezető, Országos Meteorológiai Szolgálat
“Porhó hullott,amit ugyan kicsit könnyen visz a szél, kicsit élénkek a lökések, a nyitott területeken már most is látni, hogy helyenként levitte a földről a havat; de ugye ha tovább erősödik a szél és ha ez a napközben kicsit megolvadt hó megfagy, és erre friss hó hullik, azt könnyen viszi. így éjszaka illetve holnap délelőtt előfordulhatnak kisebb hófúvások.”

A hóesés szerdán is folytatódik, ez is nehezíti majd a látási viszonyokat. A szakemberek arra kérik a közlekedőket, hogy a téli útviszonyoknak megfelelő sebességgel és felszereltséggel vezessenek: téli gumi nélkül ne induljanak útnak, legyen az autóban meleg takaró, víz, és megfelelő mennyiségű üzemanyag.