Hírek

Folyamatosan dolgoznak a medvetalp irtásán

2019. július 25., 18:54

Tavaly fedezték fel a kaukázusi medvetalpat Vas megyében: a veszélyes növény Vépen - illetve a Kozár-Borzó patak mentén - szaporodott el. A hazánkban nem őshonos özönnövényt tilos megérinteni, súlyos égési sérülést okoz. Irtása rendkívül nehéz, a szakemberek folyamatosan dolgoznak rajta.

Folyamatosan dolgoznak a medvetalp irtásán

A Vép belvárosában lévő medvetalp állományt szinte teljesen sikerült kiirtani az Őrségi Nemzeti Park szakembereinek - a két esztendeje zajló folyamat azonban még évekig eltarthat. Ezek már csak néhány hetes növények, felnőtt egyed itt már egyáltalán nincs, így nem szaporodik az özönnövény.

Markovits Tibor - igazgató, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
“Felnőtt példány egy darab sincs, a tavalyi és idei beavatkozás eredménye ez, ugyanakkor még fiatal egyedek éveken keresztül várható, hogy jönnek elő, hiszen a korábbi években kihullott magból újra és újra kelnek ki, erre oda kell figyelnünk, de úgy tűnik, hogy ez a fajta beavatkozás ez hatékony volt.”

A kaukázusi medetalp hazánkban nem őshonos. Ha leve érintkezik az ember bőrével, súlyos égési sérülést okoz a napfény hatására.

Vép környékén a Kozár-Borzó patak mentén vannak még példányok, nem lehet tudni, hogy a víz milyen messze vitte el a veszélyes növény magját. Ezek már nem zöldellnek.

“Épp száradnak, magot idén már nem hoznak, a virágzatuk, ahogy látjuk, már leszáradt.”

Hamarosan eltávolítják innen a növényt, majd megsemmisítik. (12:38) Vegyszerrel injekciózták be a kaukázusi medvetalpat, ezzel a módszerrel juttatták be az anyagot az üreges szárba, emiatt pusztult el.

Fera Gábor - zoológus, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
“Az injektálós módszert idén próbáltuk ki először, tavaly vállalkozóval permeteztettünk, de úgy gondoltuk, hogy idén inkább a nemzeti park munkatársai végezzék körültekintően a munkát a patak közelsége miatt, elég hatékonynak tűnik a módszer.”

Ezektől a mintegy két méteres óriásoktól már nem kell tartaniuk az erre kirándulóknak. Az irtást végző szakembernek azonban (10:04-) ráfolyt a karjára a növény leve. (11:08-) Bőre felhólyagosodott, másodfokú égési sérülést szenvedett. Ez magas faktorszámú naptejjel előzhető meg a leghatékonyabban. Ugyanis a növény leve a legcsekélyebb mennyiségű napfény hatására súlyos égési sérülést okozhat.

Ha a pasztinákra hasonlító növénynél felmerül a gyanú, hogy kaukázusi medvetalp, akkor semmiképp ne érintsék meg az egyedet! Ilyen esetben az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szakembereit kell értesíteni.