Hírek

Fontos a szűrés a vastagbélrák megelőzésében

2020. február 07., 13:57

Egy éve indult az az országos szűrőprogram, amely a vastagbélrákos esetek megelőzését célozza az 50 év felettiek körében. A Markusovszky-kórházban ez idő alatt 200 beteget vizsgáltak, kétharmaduknál találtak polipot, és rosszindulatú daganat is előfordult. Magyarországon évente 5-6000-en halnak meg vastagbélrákban, ez az egyik legmagasabb szám Európában.

Fontos a szűrés a vastagbélrák megelőzésében

"Vannak rajta szelepek, ami a vizet és a levegőt adagolja, van egy szívószelep."

Ezzel a modern eszközzel végeznek tükrözéseket a kórház endoszkópos laborjában. A hajlékony műszert a végbélbe vezetik, majd levegőbefúvást követően áttekintik a több mint másfél méteres vastagbelet. A vizsgálat bódításban történik.

Mersich Ibolya - vezető asszisztens, Endoszkópos Labor
"Otthon a beteg már pár nappal előtte előkészül, nem szabad rostos ételeket fogyasztani, zöldséget, gyümölcsöt, magvakat. A vizsgálatot megelőző napon történik a hashajtás egy speciális hashajtó oldattal."

Ennek a középkorú férfinak a szülei vastagbélrákban haltak meg, a betegségre való hajlam miatt tehát indokolt a szűrés. Jól tette, hogy vállalta a vizsgálatot: az orvos két polipot is talált.

"Látjuk a polipnak a nyelét, ez a polipnak a nyele."

A polip sok esetben a rák előszobája, 90 százalékban sikeresen eltávolítható az endoszkópos vizsgálat során.

"Levágtuk a polipot."

Sarang Krisztina - főorvos, Gasztroenterológiai és Belgyógyászati Osztály
"Nagyon gyakran van olyan polip-elvátolítás, ahol a szövettani vizsgálat igazolja, hogy a polip belsejében már rákos elfajulás kezdődött, a polip teljes eltávolításával a beteg gyógyultnak tekinthető."

Azokban az országokban, ahol létezik szűrőprogram, csökken a vastagbélrákos esetek száma. Nálunk évente közel tízezer új megbetegedést regisztálnak.

Patai Árpád - osztályvezető főorvos, Gasztroenterológiai Osztály
"8-10 ezer betegből évente 5-600 meghal. Ugyanis aki már panaszokkal fordul az orvoshoz, ott már a gyógyulási arány 50 százalék vagy az alatti."

Ha korai stádiumban ismerik fel a daganatot, a beteg nagy eséllyel teljesen meggyógyul, ezért fontos a szűrés, ami a megelőzés legjobb módja. Bár a vizsgálat kellemetlen, feszülő érzéssel, olykor kisebb fájdalommal jár, érdemes vállalni. A háziorvosnál kell jelentkezni, aki széklettesztet követően ad beutalót.