Hírek

Foucault-inga az egyetemen

2019. november 29., 15:11

Száz éve hunyt el Eötvös Loránd fizikus, és kétszáz éve született Leon Foucault francia fizikus. Erre a két évfordulóra egy látványos bemutatóval is emlékeztek szerdán a ELTE Savaria Egyetemi Központbban.

Foucault-inga az egyetemen

A Föld forgását szemlélteti a Foucault-inga, mely a Savaria Egyetemi Központ aulájában leng.

Egy ilyen eszköz először 1851-ben, Párizsban adta látványos bizonyítékát a természeti törvénynek, a kísérletet Magyarországon elsőként a szombathelyi székesegyházban ismételték meg 1880-ban.

Molnár László - kémia-fizika szakos tanár, ELTE Savaria Egyetemi Központ
“Ez két szempontból is fontos. Egyrészt demonstrációs eszköz, tehát fizika és földrajz szakos hallgatóknak a tanulmányaikhoz és a későbbi ismereteikhez szinte elengedhetetlenül szükséges. Másrészt pedig azzal a mérőrendszerrel, amelyet Gál László kollégám kifejlesztett, komoly méréseket is lehet végezni - tehát nemcsak demonstrációs, hanem gyakorlati célra is jó.”

Kettős évfordulóra emlékeztek az egyetemi központban. Előadásokat hallgathattak Leon Foucault és Eötvös Loránd munkásságáról, valamint fizikai kísérleteket láthattak az érdeklődők.

Németh István - rektorhelyettes, ELTE Savaria Egyetemi Központ
“Eppur si muove - mégis mozog a Föld. Mi lehetett volna a legjobb megünneplése annak, hogy Eötvös Loránd, egyetemünk névadója száz éve halt meg, illetve Foucault, aki bebizonyította azt, hogy a Föld mozog, kétszáz éve született. Összevontuk a két eseményt, és úgy gondoltuk, hogy a legjobb megünneplése mindennek az, ha egy olyan berendezést állítunk fel, ami örökké mozogni fog nálunk.”

Az eseményen nyugdíjba vonulása alkalmából külön köszöntötték Molnár Lászlót, a fizikai tanszék adjunktusát, aki a szombathelyi felsőoktatás hatvanéves jubileumát megörökítő emlékérmet vehetett át.