MNB
MNB - 2

Hírek

Fülbajok nyáron

2011. július 20., 12:01
A nyári strandszezon miatt megemelkedett a betegforgalom a Markusovszky-kórház fül-orr-gégészeti rendelésén. Sokan nem gondolnak rá nyáron, hogy a fürdőzésnek ártalmas hatásai is lehetnek, ilyen például a külső hallójárat gyulladása. Ebben az időszakban naponta keresik fel a szakrendelést fülfájás miatt.
Fülbajok nyáron
Fiatalokat és időseket egyaránt veszélyeztet nemcsak télen, hanem a nyári melegben, főként starndolás közben a fülgyulladás. A sok fürdőzés miatt ugyanis felázhat a hallójárat és a bőr, mely gyulladást okozhat. A kórház rendelőjében naponta találkoznak ilyen esetekkel.

 "A gyulladás ezen a területen jelentkezik, itt a duzzanat jól látható."

A képen az is látszik, hogy a gyulladt terület beszűkíti a hallójáratot. Ha ez elzáródik, akkár halláscsökkenést is okozhat, így a nyaralás közben is érdemes erre odafigyelni.

Dr. Kisely Mihály - osztályvezető főorvos, Fül-orr-gégészet, Markusovszky Kórház

"A hallójárat mélyén egyébként is meleg van, kellemesen megtelepednek ott a kórokozók, s ebben a meleg, párás környezetben elszaporodnak a gombák, vagy batériumok, gyulladásos panaszokat okoznak. Ez kezdetben viszketéssel jár, a későbbiekben nagyon erős, heves fájdalommal."

A gyulladt fül nyomásra érzékeny, valamint fájdalommal járhat a nyelés és az evés is. A szakember azt tanácsolja, hogy inkább előzzük meg a bajt. Erre jó többek között ha fürdés előtt parafinoljat csepgtetünk a fülbe, vagy ha úgynevezett uszodai füldugót használunk, mely ha kiesik sem süllyed el a vízben. Ezt ma már méretre is lehet készítettni.