Hírek

Fűtőanyag papírhulladékból

2017. november 15., 13:27

Egy éve közfoglalkoztatottak bevonásával, papírhulladékból állítanak elő fűtőanyagot Szombathelyen. A projekt sokakon segít: munkát ad a zömében hajléktalan dolgozóknak, a tüzelő pedig rászoruló családokhoz kerül.

Fűtőanyag papírhulladékból

Kartonpapírt aprítanak a közmunkát koordináló szombathelyi cég Kötő utcai műhelyében. Darálás után ilyen papírbrikettek készülnek belőle, amelyeket hétkilós zsákokba töltenek, és le is zárnak. A hulladékból előállított fűtőanyagot helyben raktározzák, majd az a téli szezonban városszerte a rászorulókhoz kerül. Így jutott most az egyik alkalmazott otthonába is belőle. Enikő a Parkerdő szélén él, ahová kollégái szállították ki az adományt - nem először.

Némethné Kocsis Enikő
“A meleget azt tudja adni, azzal nincsen gond. Meg vagyok nagyon elégedve vele, és végülis nagyon szépen köszönöm a Féhének ezt a lehetőséget, hogy megkaptam ezt a kis segítséget.”

A fogyatékkal élőket és hajléktalanokat ellátó közhasznú társaságnál egy éve zajlik az a közfoglalkoztatotti mintaprojekt, amelynek keretében papírból tüzelőanyagot készítenek. Az alapanyagot felajánlásként áruházaktól, önkormányzati szervezetektől szerzik be.

Németh Klára - ügyvezető igazgató, FÉHE Nonprofit Kft.
“Kezdetben 60 kg brikettet állítottunk elő. Hogyha a körülmények megfelelőek, 200 kg fölötti most a napi termelés. Én azt gondolom, hogy ez nagyon sokat segít azokon a rászorulókon, akik ilyenkor a hideg beköszöntekor bizony veszélynek vannak kitéve. Ez a papírbrikett nagyon jó minőségű. A hasznosulása a szénnel nagyjából egyenlő.”

Az elosztásban a város szociális intézményei segítenek a kft.-nek. Idén ősszel már 32 családnak adományoztak 200-200 kilogramm papírbrikettet, pedig a szezon még csak most kezdődik.