Hírek

Futót gázoltak egy gyalogátkelőhelyen a Brenner körúton

2019. december 09., 15:02

Elütötte egy autó azt a nőt, aki vasárnap reggel futás közben próbált átkelni a Brenner Tóbiás körúton egy gyalogátkelőhelyen. A mentők súlyos, életveszélyes sérüléssel szállították kórházba. A személyazonosságát futótársai segítségével derítették ki, mert nem voltak nála az azonosító okmányai.

Futót gázoltak egy gyalogátkelőhelyen a Brenner körúton

Helyszínelnek a rendőrök a Brenner körúton. Ezen az útszakaszon történt a gázolás.

Információink szerint a Bagolyvár felől érkező futó át akart szaladni a kijelölt gyalogátkelőhelyen. A jármű vezetője az utolsó pillanatban fékezett, a futó pedig több mint harminc méterre a gázolás helyétől zuhant az aszfaltra.

Pátkai Attila - elnök, Szombathelyi Futóklub
“Az autósok általában később észlik azt, hogy mondjuk egy futó lelép a gyalogátkelőhelyre, nem tudják felmérni azt a sebességet,  amivel ők haladnak. Sima gyalogosnak tekintik, és azért egy futó sebessége jóval nagyobb. A futók részéről viszont azt kérjük általában mindig, hogy a közlekedési szabályokat tartsák be, a gyalogátkelőn pedig fokozott figyelemmel keljenek át. Lehetőleg láthatók legyenek.”

A futónő személyazonossága csak azután derült ki, hogy a az interneten megjelent egy felhívás, amiben közzétették az egyébként jelszóval védett telefonja kezdőképernyőjén látható fotót, amit a futótársai ismertek fel. Az eset kapcsán megpróbáltunk a végére járni annak, hogy egy mobiltelefonon hogyan lehet az azonosításhoz mentett adatokat a készülékből megtudni abban az esetben is, ha azt kódolták.

Függetlenül a készülék operációs rendszerétől minden okostelefonon van olyan funkció, amely a személyes adatokat, a fontos egészségügyi problémákat, az értesítendő személyre vonatkozó információkat tartalmazza - ezt érdemes részletesen kitölteni, hogy baj esetén gyors és szakszerű segítséget kaphassunk.

Törvény írja elő, hogy kinek kell kiváltani a személyi igazolványt, és azt is, hogy hatósági felszólításra igazolnunk kell személyazonosságunkat, arra viszont nincs kötelezettség, hogy magunknál kell tartanunk az okmányt.Tehát nem kötelező, ám ajánlott magunkkal vinni az iratainkat, még akkor is, ha sportolni indulunk.