Hírek

Gabonatárolás amerikai mintára

2010. július 29., 17:23
Az országban egyedülálló módon tárolják a betakarított gabonát egy Szombathely melletti agrárvállalkozás telephelyén. A cég tulajdonosai Kanadából vásárolták azokat a mobil tárolókat, amelyekben több mint kétezer tonna búzát raktároznak.
Gabonatárolás amerikai mintára

Már messziről látszanak az ezüstszínű kúpok a Vép határában található mezőgazdasági szövetkezet udvarán. A ponyvák alatt idén learatott búzát tárolnak. A tulajdonosok Kanadában bukkantak rá erre az itthon még sehol nem használt mobil gabonatárolóra, amelyből kettőt már vásároltak is. A szövetkezet vezetője azt mondja, ugyanakkora mennyiséget tizedannyi költséggel lehet itt raktározni, mint az épített tárolóban.

A berendezést horganyzott lemezekből lehet felállítani, az összeszerelés mindössze egy napig tart. A tárolókba egyenként 1100 tonna búza fér, így a telephelyen összesen mintegy 100 kamionnyi gabonát tudnak raktározni az eladásig. Szellőző és szárító is tartozik az eszközhöz. Ifj. Pusztavámi Márton azt mondja, körülbelül fél évig lehet tartani károsodás nélkül a terményt a ponyva alatt. Vas megyében az országos átlaghoz képest várhatóan jó lesz a termés.

Ifj. Pusztavámi Márton - ügyvezető igazgató, Pusztavámi Szövetkezet
"A gabona ára az aratás elejétől mostanáig nagy mértékben emelkedett. Ez azoknak, akik jó minőségű gabonát készítenek, előnyt jelent."

A búza árának emelkedése a szakemberek szerint nem a kedvezőtlen magyarországi időjárás miatt változik. Nagyobb hatása van piacra az orosz és az ukrán gabonának. Ott ugyanis az elmúlt hónapban több millió hektár búza ment tönkre a szélsőségesen meleg nyár miatt.