Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Gátak és gátlások

Adásban volt: 2019. április 15.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Szülésélmények, traumák, császármetszés, otthonszülés, hálapénz - vitaindító, kényes kérdések is teret kapnak a Gátak és gátlások című közösségi színházi bemutatóban, amely az évad utolsó premierje a szombathelyi teátrumban. A produkcióban nemcsak színészek, hanem civilek is részt vesznek, akik saját történetüket tárják a közönség elé.

"Tessenek jönni bátran, bátran! Meg lehet születni!"

A szereplők összekapaszkodva, szülőcsatornát szimbolizáló alagutat formálnak a bejáratnál. Ezen keresztül érkeznek a nézők a Gátak és gátlások című előadásra. A darab sem szokványos eszközökkel dolgozik, miközben a szülés, születés témáját dolgozza fel.

Czukor Balázs - rendező
"A nők magát a szülést mennyire adják ki a saját kezükből. Erre próbáltuk a fókuszt irányítani, és hogy ez mennyire jellemző most a mi életünkben."

"Lihegve kiáltottam, azonnal császározzanak meg."

Egy évvel ezelőtt felhívást tett közzé a Weöres Sándor Színház: szereplőket kerestek, akik szívesen megosztanák személyes  élményeiket. Hatgyermekes anya, otthonszülést tervező fiatal lány, gyermekét egyedül nevelő nő, asszony, akiben a császármetszéskor törlőkendőt felejtettek - civil nők, akik életük legintimebb pillanatait osztják meg a közönséggel. Gyöngyinek a lánya szólt a szereplőválogatásról.

Németh Gyöngyi
"Ráéreztem, hogy ez ő neki fontos lehet a felnőttkor küszöbén, hogy vajon hogyan született, hogy élem meg, hogy gondolok rá vissza, és úgy éreztem, hogy ő szeretné, ha ebben részt vennék. Emiatt jöttem el, neki szeretnék ezzel egy kicsit üzenni."

"Így kell szülni, úgy kell szülni. A doktor úr honnan tudja, hogy kell szülni?"

Két színész játszik a darabban: Antal D. Csaba az egyetlen férfi, aki több karaktert is megformál, Bálint Éva pedig, aki maga is kétgyermekes anya, ugyancsak többféle szerepben tűnik fel.

Bálint Éva - színész
"Mindenkinek a saját történetét dolgoztuk fel, szerintem nekünk az a feladatunk, hogy bemutasunk történeteket, otthonszülésről, kórházi szülésről, és nem gondolom, hogy el lehet dönteni, mi a jó, és mi a rossz. Mi felmutatunk lehetőségeket, és a néző döntse el, hol akar éppen szülni."

A részvételi vagy közösségi színház úgy teljesedik ki, hogy az előadás után beszélgetést szerveznek a közönséggel a darabban megjelenített témákról. A Gátak és gátlások bemutatóka kedden 19 órakor kezdődik a stúdiószínpadon.

2019. április 15.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében