Hírek

Gazdafórumot tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei szervezete

2018. november 05., 14:51

Az agrárminiszter felhívta a figyelmet egy új, magyar technológiára, ami segíthet az aszály sújtotta földeken. A rendezvény keretében kihirdették a negyedik Vas megyei búzatermelési verseny győzteseit is.

Gazdafórumot tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei szervezete

Nagy István agrárminiszter a magyar mezőgazdaság stratégiai kérdéseiről beszélt a vasi gazdák számára szervezett rendezvényen.  A termőföldben a mikroorganizmusok mennyisége a korábbi tíz százalékára esett vissza - részben a hibás tápanyag-utánpótlás, részben pedig a szélsőséges klimatikus viszonyok  miatt. “Nem engedhetjük, hogy éhezzen a föld!” - ezt hangsúlyozta, amikor a csapadékhiányról - köztük az öntözés környezetkímélőbb módszereiről - tájékoztatott. Szerinte egy magyar találmány, a VízŐr technológia elterjedése segíthet az aszályos időszakban.

Nagy István - agrárminiszter
“Vetés utáni gyomirtási technológiával egyazon időben, egyszerre ki lehet juttatni a talajra ezt az anyagot, amely a talaj felszíne alatt 10-15 cm-rel egy gélt képez, felülről az esőt beengedi, alulról viszont nem engedi elpárologni ezt a nedvességet.”

Átlagos lett idén a búzatermés - így összegezte az idei országoseredményeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Győrffy Balázs  rámutatott arra, hogy közös cél a versenyképesség növelése. Az elnök beszélt az országos jégkár-elhárító rendszer jelentőségéről is.

Győrffy Balázs - elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
“Az ország szélén lévő megyék mindig jobban kitettek a jégkár veszélynek, hiszen ez a rendszer, amelyet működtetünk, hiába fedi le az ország egészét, mindig van egy széle, és azokkal a jégfelhőkkel, amelyek a határ túloldaláról érkeznek, nem tudunk mit kezdeni.”

A térségben a búzát június elején elverte a jég - emiatt a vártnál kevesebb lett a termés, ám így is az országos átlag felett teljesített Vas megye.

Pusztavámi Márton - megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
“A búzatermelési verseny résztvevői, a versenyzők igen szép eredményeket értek el, méltó eredményeket a nyugat-európai termelési színvonalhoz. Tíz tonna körüli terméseredmények azt igazolják, hogy Vas megye alkalmas arra, hogy a nyugat-európai színvonalon termeljünk búzát.”

A legjobbakat most is díjazták - többségük évről évre dobogós helyen végez. Az étkezési és a takarmánybúza kategóriában 3-3 gazdálkodó kapott elismerést.