Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Gazdafórumot tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei szervezete

Adásban volt: 2018. november 5.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Az agrárminiszter felhívta a figyelmet egy új, magyar technológiára, ami segíthet az aszály sújtotta földeken. A rendezvény keretében kihirdették a negyedik Vas megyei búzatermelési verseny győzteseit is.

Nagy István agrárminiszter a magyar mezőgazdaság stratégiai kérdéseiről beszélt a vasi gazdák számára szervezett rendezvényen.  A termőföldben a mikroorganizmusok mennyisége a korábbi tíz százalékára esett vissza - részben a hibás tápanyag-utánpótlás, részben pedig a szélsőséges klimatikus viszonyok  miatt. “Nem engedhetjük, hogy éhezzen a föld!” - ezt hangsúlyozta, amikor a csapadékhiányról - köztük az öntözés környezetkímélőbb módszereiről - tájékoztatott. Szerinte egy magyar találmány, a VízŐr technológia elterjedése segíthet az aszályos időszakban.

Nagy István - agrárminiszter
“Vetés utáni gyomirtási technológiával egyazon időben, egyszerre ki lehet juttatni a talajra ezt az anyagot, amely a talaj felszíne alatt 10-15 cm-rel egy gélt képez, felülről az esőt beengedi, alulról viszont nem engedi elpárologni ezt a nedvességet.”

Átlagos lett idén a búzatermés - így összegezte az idei országoseredményeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Győrffy Balázs  rámutatott arra, hogy közös cél a versenyképesség növelése. Az elnök beszélt az országos jégkár-elhárító rendszer jelentőségéről is.

Győrffy Balázs - elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
“Az ország szélén lévő megyék mindig jobban kitettek a jégkár veszélynek, hiszen ez a rendszer, amelyet működtetünk, hiába fedi le az ország egészét, mindig van egy széle, és azokkal a jégfelhőkkel, amelyek a határ túloldaláról érkeznek, nem tudunk mit kezdeni.”

A térségben a búzát június elején elverte a jég - emiatt a vártnál kevesebb lett a termés, ám így is az országos átlag felett teljesített Vas megye.

Pusztavámi Márton - megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
“A búzatermelési verseny résztvevői, a versenyzők igen szép eredményeket értek el, méltó eredményeket a nyugat-európai termelési színvonalhoz. Tíz tonna körüli terméseredmények azt igazolják, hogy Vas megye alkalmas arra, hogy a nyugat-európai színvonalon termeljünk búzát.”

A legjobbakat most is díjazták - többségük évről évre dobogós helyen végez. Az étkezési és a takarmánybúza kategóriában 3-3 gazdálkodó kapott elismerést.

2018. november 05.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében