MNB
MNB - 2

Hírek

Gazdasági évnyitót tartottak az Iparkamarák

2020. február 13., 13:49

Az új szakképzési törvény volt a fő témája a Nyugat-Dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének regionális gazdasági évnyitójának. Az eseményt Szombathelyen tartották, ugyanis a Vas megyei kamara töltötte be a szervezet soros elnökségét.

Gazdasági évnyitót tartottak az Iparkamarák

170 éves a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az országban egyedülállóan 17 éve aktívan működik Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyék régiós kamarai szövetsége – van mit ünnepelni, mondta a szervezet vasi elnöke, Kovács Vince a regionális gazdasági évnyitón. Fontos a jó gyakorlatok megosztása és a feladatok közös megoldása. A legfőbb kérdés most, hogy a megújuló szakképzés megoldja-e a munkaerőpiaci problémákat, a szakember-utánpótlást.

Balogh Károly – főtitkár, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
„Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara véleménye szerint nincs szinkronban a szakképzési törvény jelenleg célzott változtatása és végrehajtási rendelete a vállalati igényekkel. Mi ezt a szakképzési törvényt jelen formájában, illetve a végrehajtási rendeletet elutasítottuk.”

Jelentősen több juttatást kapnak az új rendszer szerint a duális képzésbe jelentkező diákok – erről is rendelkezik az új szakképzési törvény.

Pénzes Tibor – mb. supervisor, Opel Szentgotthárd Kft. Oktatóközpont
„Az eddiginél jóval nagyobb feladat hárul a vállalatokra. Gondolok itt arra, hogy szabadságkiadás a diáknak, aktívabb részvétel az iskolai gyakorlatban, vagy iskolai gyakorlati oktatók képzésében a vállalatnak is ki kell vennie a részét, és ezért amit hiányolunk, hogy az elköteleződéshez kellene, hogy milyen támogatást kapnak ehhez a vállalatok.”

A vállalatok, a képzőhelyek és a kamarák részéről több kérdés is felvetődött az szakképzés átfogó változtatásával kapcsolatban.

Parragh László – elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
„Ez folyamatosan fel fog vetni kérdéseket, hiszen a gazdaság állandóan változik. A gazdaság igényei is változnak, ebből következően a szakképzéssel kapcsolatos elvárások is változnak. Arra számítani, hogy egyszer nyugvópontra kerül, szerintem, felesleges.”

Az elmúlt évben csökkent a munkáltatók bejelentett munkaerőigénye, bár a tapasztalat szerint csak akkor jelzik az üres álláshelyeket, ha sürgős segítséget várnak a kormányhivataltól. A megyében a feldolgozóipar a legnagyobb foglalkoztató. A regionális gazdasági évnyitón a Nyugat-Dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének soros elnökségét a vasi kamara Győr-Moson-Sopron megyének adta át.