Hírek

G.B. Shaw Sosem lehet tudni című vígjátéka a színházban

2019. április 05., 16:21

G.B. Shaw Sosem lehet tudni című vígjátéka a Weöres Sándor Színház utolsó előtti bemutatója ebben az évadban. A darab férfi és nő, fiatal és idősebb generáció viszonyait, konfliktusait boncolgatja egy újraegyesített család történetén keresztül sziporkázóan szellemes, ugyanakkor elgondolkodtató módon, Valló Péter rendezésében.

G.B. Shaw Sosem lehet tudni című vígjátéka a színházban

"Hát én sose vettem észre, hogy érzelmei volnának. A haragját, azt észrevettem."

A női egyenjogúság haladó gondolkodású élharcosa és a kozervatív hajógyáros házassága tönkremegy, az anya három gyermekével Madeira szigetére menekül. 18 év után térnek vissza Londonba, hogy beilleszkedjenek az angol felső középosztályba - innen indul a történet. A gyerekek véletlenül találkoznak össze apjukkal, és elkezdődik a cseppet sem zökkenőmentes családegyesítés.

Valló Péter - rendező
"Olyan sokrétűen foglalkozik a férfi-nő kapcsolattal idősebb korban, fiatalabb korban, egymásra találva, elválva, azt gondolom, mindenki, aki élte egy kicsit az életét, talál magának benne jó anyagot, ami a saját életére emlékezteti."

Shaw 1900-ban bemutatott műve semmit sem veszített aktualitásából: rámutat az emberi kapcsolatok bonyolultságára, miközben nyelvet ölt a társadalmi konvenciókra. Az egyszerű pincérnek jogtudós fia van, a jómódú hajógyárosnak infantilis gyerekei, a szegény fogorvos pedig elvehet egy gazdag lányt.

"Vendég vagyok a saját családomban!"

Az események előrehaladtával az érzelmeket lesajnáló, zord lelkű apa személyisége változik legtöbbet.

Trokán Péter - színész
"Magának való, pokróc természetű, goromba öregemberből játékos bohóc lesz, ha a gyerekei elkezdenek hatni rá, ez hiányzott neki 18 éven keresztül.

"És maga? Én? Rendben uram, tudjuk, hogy Crampton út mit szeret."

A komornyiké a villámhárító szerepe, aki mindig a megfelelő pillanatban lép színre. Bölcsessége, élettapasztalata a fiataloknak is irányt mutat.

Szerémi Zoltán - színész
"Mozgatja a szálakat, mindig figyel, mindig akkor lép be, nem tudni, hogy hallgatózik, vagy megérzi, de valahogy mindig, amikor konfliktuózus helyzet van, akkor William belép, mint a megoldó ember."

Az előadás péntektől látható a Weöres Sándor Színházban.