MNB - 2
MNB

Hírek

Gencsi Söprű

2018. május 22., 13:37

Szokás szerint pünkösdvasárnap tartották a Gencsi Söprű népdal- és néptáncfesztivált a Szombathely melletti településen. A modern zenei koncertek mellett népszerű  volt a hagyományőrző rendezvény, amelyre az egész Kárpát-medencéből érkeztek résztvevők.

Gencsi Söprű

Dübörgött a színpad a táncosok alatt a 22. Gencsi Söprű Népdal- és Néptáncfesztiválon, amely a Gencsapáti Pünkösdi Fesztivál főrendezvénye minden évben.

Varga Albin - főszervező, igazgató, Gencsapáti Művelődési Központ
“Húsz együttes vesz részt ezen a fesztiválon, 550 táncos, és legmesszebbről talán az Ilosvay Selymes Péter Néptáncegyüttes, Nagyisáról érkezett, és Kolozsvár mellől, Nagyidáról vannak itt a néptácos barátaink.”

A messze földről érkezett csoportok mellett a vasiak is képviseltették magukat. Az Ispiláng tagjai évek óta a szervezésben is részt vesznek - ismerősként üdvözlik egymást a táncosok.

Milos Dávid - Ispiláng Néptáncegyüttes
“Hál’ Istennek, nem csak vasárnap csatlakoznak be az együttes tagjai a programunkba, henm jópáran már pénteken itt vannak, és az egész négy napot végigviszik a fesztiválon, bulihangulatból is, nem csak vasárnap vesznek részt ezen a fesztiválon!”

A soporoniak szászcsávási táncokat is bemutattak. (09:47 körül) Már a kezdetektől szerepelnek a gencsi színpadon. A tánc mellett az is élményszámba megy, hogy népviseletbe öltözhetnek.

Kovács Franciska - Soproni Néptáncegyüttes
“Viseletbe öltözni az egy teljesen más érzés, mint egy civil ruhában, azért az megad egy ilyen méltóságot, amit régen hordtak, és ma már el se tudja képzelni az ember, hogy ilyen ruhákban járnak.”

A közönség soraiban is többen öltöztek fel alkalomhoz illően. A Gencsi Söprű ebben az évben is több ezer embert csalogatott Gencsapátiba.