Hírek

Gesztenyefesztivál Velemben

2010. október 01., 20:05
Idén is több mint tízezer embert várnak a velemi gesztenyeünnepre. Jövő hétvégén, október 9-10-én rendezik a fesztivált. Három helyszínen mintegy 50 fellépő szórakoztatja a látogatókat, és persze meg lehet kóstolni a gesztenyéből készült finomságokat is.
Gesztenyefesztivál Velemben


A most még csendes Rákóczi utcán jövő hétvégén száznál is több kereskedő kínálja majd áruit. Egyelőre csak a helyiek mini standjait látni, rajtuk pedig az idei gesztenyét. A falubeliek szerint a termés jobb minőségű, mint tavaly, viszont kevesebb van belőle.

Sül az idei gesztenye a velemi alkotóház udvarán. Az ország szinte minden tájáról érkeznek vendégek, hogy megkóstolhassák. A szállások már elkeltek a környéken a fesztivál idejére.

A polgármester azt mondja: tudják, hogy a legtöbben autóval érkeznek. Idén is csak ezt a még rendezésre váró területet jelölik ki parkolónak. Nincs máshol hely az autók számára.

Horváth Miklós, polgármester - Velem
"Azokat a kisebb problémákat, hogy nincsenek megvilágítva a parkolóban a kivezető utak, ezt megoldjuk. Én azt gondolom, hogy az a párszáz méter, amit gyalogolni kell, az megoldható.

Idén is a népművészet, a népi mesterségek és a népi gasztronómia állnak a rendezvény középpontjában. Három színpadon lesznek fellépők és persze lehet kóstolni gesztenyéből készült finomságokat is.

Az MMIK igazgatója azt mondja: az évszázados hagyományok jegyében 18. éve rendezik meg a gesztenyefesztivált Velemben.

Joós Tamás, igazgató - MMIK
"Olyan kellemes hétvégi időtöltést kínálunk a családoknak, amiben megtalálják a gasztronómiai élvezeteket és a kulturális programokat és fontos, hogy együtt legyenek."

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott: a fesztivál idején folyamatosan gyűjtik az észrevételeket a látogatóktól, árusoktól. Ezek a vélemények segítik a szervezőket, hogy hol és min kell változtatni ahhoz, hogy a rendezvény továbbra is vonzó maradjon az emberek számára.