Hírek

Gombabetegség veszélyezteti a szőlőket

2010. június 04., 15:05
Az országban Vas megyében esett a legkevesebb csapadék, így elkerülték ezt a területet az áradások. A mindennapos eső miatt viszont nem tudták permetezni a szőlőültetvényet a gazdák, így ha a hétvégén az előrejelzéseknek megfelelően komoly felmelegedés következik, akkor  jelentős károkat okozhatnak a gombabetegségek.
Gombabetegség veszélyezteti a szőlőket

Annyira felázott a föld a tőkék között, hogy gyalog is alig lehet közlekedni, traktorral pedig lehetetlen. Így hiába töltötték meg a permetező tartályát vegyszerrel, elsüllyednének a munkagép kerekei a sárban. A védekezés elmaradása miatt tartanak a gazdák a hétvégi felmelegedéstől, várhatóan akkor támad ugyanis a szőlőtőkék két legveszélyesebb betegsége: a peronoszpóra és a lisztharmat.
A szomszédos soproni borvidéken hatalmas károkat okozott a viharos szél az ültetvényekben, mert letörte a friss hajtásokat. Kőszegen 2-3 hetes késésben van szőlő, a hajtások még nagyon rövidek voltak a viharok idején, így itt nem okozott pusztítást a szél. A gazdák viszont mégsem örülhetnek maradéktalanul, attól tartanak ugyanis, hogy a fejlődési lemaradás miatt idén még késő ősszel sem fognak teljesen beérni a fürtök.