MNB
MNB - 2

Hírek

Gospel-koncert

2010. június 29., 08:16
A múlt héten jazz-lázban égett az egész város. Hétfőn a világhírű Johnny Thompson és bandája zenélt az evangélikus templomban.
Gospel-koncert

Az idei Lamantin Jazz Fesztivál kuriózuma a fennállásának 45. évfordulóját ünneplő Johnny Thompson Singers volt. A banda azon kevés gospel együttesek egyike, amelyik az eredeti, hamisítatlan gospel-kultúrát képviseli, nem tesz show-elemekkel engedményeket, műsora mégis minden helyszínen és minden korosztályú, kulturális hátterű közönség számára magával ragadó. A helyi evangélikus egyházközség nem először csatlakozott a programokhoz.

Gregersen-Labossa György - evangélikus lelkész
"Valójában ez már a harmadik alkalom, hogy a Lamantin Jazz Fesztivál fő szervezőjével, dr. Tímár Péterrel megegyeztünk arról, hogy jó lenne a jazz gyökereit is feltárni, annak a tradíciónak, hagyománynak és kincsnek, amit a spirituálé és a gospel jelentett. És ennek stílszerű helye nyilván nem egy művelődési ház, nem egy sátor - bár az sem kizárt - hanem egy templom. És azért gondoltunk az evangélikus templomra, ráadásul az utóbbi időben a helyszínek is nagyon közel vannak egymáshoz, és már harmadik alkalommal nagyon nagy sikerű koncerteket adtak különböző formációk. Így volt ez az idén is, az Egyesült Államokból egy másfajta keresztény kegyesség zenei világát ismerhetjük meg. Ami azért is nagyon fontos, mert nagyon sokan hallgatják ezeket a zenéket, ugyanakkor ennek mélységét, egyházi kötődését nem értik, főleg ha a szövegeket nem értik. És azzal, hogy ezt a templomban szólaltatjuk meg, azt is szeretnénk kicsit világossá tenni, hogy ennek a zenei világnak a gyökere az istenhitben van."

Az együttes vezetője, John Alexander Thompson tiszteletes ötéves korában kezdte zenei tanulmányait, s lelkipásztorként az Egyesült Államok fekete közösségeire jellemző afro-amerikai gospel-kultúra nagyköveteként ismert, az amerikai gospel életben művészi munkája mellett is rangos tisztségeket tölt be.

John Alexander Thompson
"Az együttes már 45 éves, de ez most viszonylag új csapat, fiatalok vannak benn. Korábban idősebbek voltak, csak fizikailag nem bírják már. A lányom, két fiú, és Regina nővér énekelnek.
Gospelt éneklünk, utazunk szerte a világban. Én emellett lelkész is vagyok az egyházban, a lányom is, mindannyian prédikátorok vagyunk, a dobos és Regina kivételével. A célunk az embereknek elmondani a jó hírt. Ez az, amit a gospel szó jelent, vagyis jó hír, Krisztus eljövetele. Mindenkinek szüksége van Krisztusra, ez az életünk. Mindenkire igaz, hogy aki nem ismeri az Urat, meg kell ismernie, és az embereknek azt is meg kell tanulnia, hogyan kezeljék egymást."

A Szombathelyi Televízió teljes egészében rögzítette a Johnny Thompson Singers műsorát, így akik lemaradtak a koncertről, ők is hamarosan bepótolhatják ez a felejthetetlen élményt.