MNB
MNB - 2

Hírek

Gothardos baráti kör alakul

2012. május 17., 16:59

Az intézményhez fűződő emlékeiket elevenítették fel azok, akik tegnap részt vettek a Gothard-iskola baráti körének alakuló ülésén. A mostani és a volt pedagógusok, a szülők mellett sok egykori tanítvány is ott volt a kötetlen hangulatú beszélgetésen. A kör létrehozásának legfőbb célja a hagyományőrzés és az értékteremtés.
 

Gothardos baráti kör alakul

100 éves lesz a következő tanévben a Gothard Jenő Általános Iskola. Nagyszabású programsorozattal készülnek a jubileumra, melynek egyik első állomása a baráti kör megalakulása. Az ötletet a nyugdíjas pedagógusok vették fel - mondta el Andor Ottó, korábbi igazgató.
"Ezt a sok szellemi tőkét, amit itt összekovácsoltak a volt kollégák, meg kell őrizni, tovább kell vinni, mert ez kötelesség, és tovább kell építeni."
A tantestület és a szülői szervezet a kezdeményezés mellé állt. Felkeresték azokat, akik valamilyen szállal kötődnek az iskolához. Széll Kálmán professzor is itt kezdte tanulmányait, ma is hálával említi tanárait, akik nevelő munkájukkal nagy hatással voltak pályaválasztására is.

Prof. dr. Széll Kálmán
"Egész más volt a rendszer. Kevesebbet tanultunk, de azt alaposabban. Most, ha megnézzük egy gyerek olvasókönyvét, abban sok minden benne van, de az az érzésem, hogy annak a felét elfelejtik."

A tervek szerint nemcsak az évfordulós ünnepségsorozat megvalósításában vállalnak majd aktív szerepet a baráti kör tagjai.

Mándl Józsefné - igazgató, Gothard Jenő Általános Iskola
"Azokon a területeken, ahol ők dolgoznak és sikereket érnek érnek el, azt átadnák a tanítványainknak, egyben példaképet is állítanánk a tanulóink elé, és természetesen a 100. évfordulón túl az oktató-nevelő munka minden területén a segítségünkre lehetnének."

Az iskola még szorosabbra fűzi kapcsolatát a város más intézményeivel, így a Gothard-obszervatóriummal, vagy Savaria TISZK-kel. Utóbbi a pályaválasztásban segít a diákoknak.  

Bálint András - ügyvezető, Savaria TISZK
"Közös együttműködésben tudjuk a gyerekeknek elmondani azt, hogy mik a jelenlegi trendek, Szombathelyen hova lehet majd elhelyzekedni, egy ált. iskolás 7.-8. osztályos gyereknek a képességei alapján milyen iskolát kellene választani."

Az iskola közeli fejlesztési elképzelése a tehetséggondozási programok kidolgozása, az egészségtudatos nevelés előtérbe helyezése. De tervezik a könyvtár korszerűsítését és az udvar felújítását is.