Hírek

GPS a mezőgazdaságban

2010. március 04., 10:37
Az egyre dráguló műtrágyák, növényvédőszerek, vetőmagok, üzemanyagok és az alacsony terményárak arra kényszerítik a mezőgazdasági termelőket, hogy ahol lehet, csökkentsék költségeiket. Ennek lehetőségeiről tartottak ma szakmai konferenciát a vasi gazdáknak az Iparkamarában.
GPS a mezőgazdaságban

A talajelőkészítő munkálatoknál, a vetésnél ma még általános, hogy a gazdák többnyire csak a látásukra támaszkodhatnak, amikor el kell dönteniük, hogy az adott területet megművelték-e már. Így viszont a kívánatosnál több vetőmagot, műtrágyát szórnak ki a földekre.

Ezen segíthet az a GPS alapú rendszer, amely 2cm-es pontossággal határozza meg a traktor tartózkodási helyét. A földterületet először a helymeghatározó rendszer segítségével felmérik és elkészítik azt a térképet, amely alapján a talajvizsgálat eredményeinek megfelelőn minden helyre csak a szükséges mennyiségű műtrágyát juttatják ki.

Egy komplett rendszer megvásárlása több millió forintba kerül, a kisebb gazdaságok számára tehát szinte elérhetetlen. Számukra is  létezik megoldás: a felmérést és a műtrágya kijuttatását egy bérmunkát vállaló cég végezheti el. A szakemberek szerint csak így lehet a jövőben gazdaságosan termelni a mezőgazdaságban.