MNB - 2
MNB

Hírek

Grecsó-mű a Várszínházban

2020. május 26., 22:33

Grecsó Krisztián Vera című regényét állította színpadra a Kőszegi Várszínházban Grisnik Petra és Göttinger Pál.

Grecsó-mű a Várszínházban

A történet újszerű a szerző írói pályáján, mert mint fogalmaz: ez az első írása, amely mögül tudatosan lépett ki, bár ebben is tetten érhetők jellemző témái: az identitáskeresés vagy éppen a családi titkok felszínre kerülése. Vera egy 11 éves kamaszlány, aki épp a gyermeki ártatlanság  elvesztésével szembesül.

“A saját magam tulajdonságait adtam neki kölcsön: Vera egy szorongós kislány, mindig kompenzál, szeretetéhes. Igazából ez egy fejlődésregény, szándékaim szerint legalábbis nagyívű pillanata a megbocsátásnak. Arról van szó, hogy a család egy szép nagy erőtér, szeretetekkel, gyűlöletekkel, és bizony ott hurcoljuk magunkban a szülők, nagyszülők traumáit is.”

A regény szövegét Grisnik Petra dolgozta át, így lett a történet egyes szám első személyben elmondott monológ.

Grisnik Petra - színész
“Tulajdonképpen rájöttem, hogy nekem is vannak ezzel az életszakasszal elintézetlen ügyeim. A kiskamasz érzéseim, emlékeim,  amiket helyre kéne pakolni. Ez kicsit terápiás is, ebből a szempontból, ilyen témát feldolgozni, mert az ember meg tudja látogatni a gyerekkori önmagát, és meg tudja beszélni vele a dolgokat.”

A ma esti zártkörű bemutatót követően az alkotók várják, hogy személyesen is találkozhassanak a várszínház közönségével. Hogy az előadás mikor kerülhet színre, még bizonytalan.

Göttinger Pál - rendező
“Itt is természetesen szeretnénk eljátszani, amint lehetséges, illetve lábon van egy csomó meghívásunk, fesztiválmeghívásunk is,  amikre most mind várni kell, hogy azok hogyan tudják megtratni a saját programjaikat. Abban bízunk, hogy időtálló dolgot készítettünk.”

Göttinger Pál a folytatásban ősbemutatót rendez a várszínházban, amelynek a próbái a napokban kezdődnek. Saját ötlete alapján írta Az Öreghíd alatt című szerelmes történetet, amely egy képzeletbeli ír faluban játszódik.