Hírek

Gyásznap - 76 évvel ezelőtt pusztító bombatámadás érte a várost

2021. március 04., 19:51

76 éve, 1945. március 4-én pusztító bombatámadás érte Szombathelyt. Több mint 400-an haltak meg, találatot kapott a Székesegyház, elpusztult számos középület és lakóház. A város gyásznapján koszorúzással emlékeztek az áldozatokra.

 

Gyásznap - 76 évvel ezelőtt pusztító bombatámadás érte a várost

1944 decemberében lényegében Szombathely lett az ország fővárosa, ide tette át székhelyét több minisztérium, ezzel célponttá vált a város. 140 ezer körülire duzzadt a lakosságszám, rengeteg menekült érkezett.  
"Mindenki azt kutatja, hol van megfelelő óvóhely ... mindig megtörténik."

A Szombathelyi Televízió 2007-ben a Történelmi séták Szombathely sorozat utolsó részeként Minden odavész... címmel forgatott dokumentumfilmet a bombázásról egy mérlegkészítő- és javító mester naplója alapján.

"Most a Szent Ferenc rendház pincéjébe megyünk riadó esetén ... különbségek."

A légitámadások 1944 októberében kezdődtek, a gépek a repteret és a vasútállomást célozták. A lakosság naponta többórás légi riadóktól szenvedett.

"16-os jelenti, északon 16 db Liberator lépett légterünkbe."

1945. március 4-én a délelőtti jelentések már előrevetítették a tragédiát. Nem sokkal dél után pusztító bombatámadás érte a várost. Az amerikai B-24-es Liberátorok több százas kötelékben, 9 km magasan szálltak a város fölött.

Sáray Ferenc - helytörténeti gyűjtő
"Fönt játszottam a dombtetőn a többi sráccal együtt ... ami a város fölött volt."

20 perc alatt, öt hullámban összesen 118 bombát dobtak a városra. Találat érte a Székesegyházat is, a toronyóra 12 óra 47 perckor megállt. Beomlott a szentély kupolája, a freskók helyén óriási lyuk tátongott.

Tibola Imre - a Székesegyház plébánosa
"Egymás után ökrösfogatok jöttek a püspökmajorból, szállították el a törmelékeket."

Lakóházak, középületek dőltek romba, az áldozatok számát 423-ra becsülik. Szombathely az ország ötödik legromosabb városaként érte meg a háború végét. (210304bombazas) A gyásznapon minden évben koszorúzással emlékeznek a városvezetők. Nemény András polgármester Bokányi Adrienn, Szuhai Viktor és Németh Ákos tanácsnokkal együtt a ferences rendház falán lévő emléktáblánál helyezett el koszorút és mécsest, majd az egykori Városháza és színház helyén, a Berzsenyi téren hajtott fejet László Győző, Horváth Attila és Horváth Soma alpolgármesterekkel közösen. Az emlékezés a Székesegyház Romkert felőli oldalán lévő táblánál ért véget, amely a nagytemplomot ért bombatalálatra, és Marosfalvy Antal tűzszerészre emlékezik, aki az egyik fel nem robbant töltetet hatástalanította. Nemény András Youtube-videót tett közzé a gyásznapon.

Nemény András - polgármester
"Szombathely modernkori történetének ... újraépítette a várost."

Az AGORA kegyeleti megemlékező összeállítást tett közzé Youtube-csatornáján. A félórás filmben Katona Attila történész előadása hallható, közreműködik Szabó Róbert Endre színész és Pintér Anikó népdalénekes.

A Történelmi séták Szombathely filmsorozat Minden odavész… című epizódját szombaton és vasárnap műsorára tűzi a Szombathelyi Televízió.