Hírek

Gyenge volt a tavalyi termés, így bizonyos gyümölcsökből sokkal kevesebb lett a cefre

2024. február 02., 15:02

Gyenge volt a tavalyi termés, így bizonyos gyümölcsökből sokkal kevesebb lett a cefre. Az egyik szombathelyi pálinkafőzdében azonban így is folyamatosan dolgoznak, most a törköly van a soron.

Gyenge volt a tavalyi termés, így bizonyos gyümölcsökből sokkal kevesebb lett a cefre

Hordók sorakoznak a főzde udvarán. Sok száz liter őszi gyümölcsökből készült, érett cefre vár arra, hogy pálinka készüljön belőle.

hát ez most egy alma-körte cefre vegyesen...kellően összedarálták, ebből jó pálinka lesz.

Három rendszeren főznek folyamatosan a nap 24 órájában, az ügyfelek egymásnak adják a kilincset.

Finy György

"Törkölyt hoztam, törköly mellett egy kis söprű is, ahogyan képződik a szőlőben, lényeg az hozzá, hogy elhoztam a teljes mennyiséget, és egy olyan 50 fokos alkoholt várok belőle, pálinkát, törköly pálinkát."

A tavalyi gyümölcsszezon gyengébb volt mint a tavalyelőtti. Bár az ügyfelek törekedtek arra, hogy meglegyen az a cefremennyiség, amit megszoktak, főként a kora nyári gyümölcsökből a szegényes termés miatt kevesebb pálinka készül.

Nagy-Szabó Milán - ügyvezető, Optimal Energy Kft.

“Sokkal kevesebb volt a gyümölcstermés, az időjárás nem volt kegyes a gyümölcsfákhoz. Almából, szilvából viszonylag sokat főztünk, most jelenleg a szőlőket, illetve a törkölyöket főzzük. Barack, cseresznye, meggy viszonylag kevés volt a tavalyi évben.”

Legtöbben egyféle gyümölcsből főzetnek, általában 48 fokos pálinkát, de akad olyan is, aki erősebbet kér.

Nagy-Szabó Milán - ügyvezető, Optimal Energy Kft.

“Ez most jelenleg 53,3 fokos. Ez még erős, általában az ügyfelek olyan 48 fok körül szokták kérni. Ott az nem erős, nem gyenge, ott általában élvezhető az aroma.”

Évente 86 liter 50 fokos pálinkát továbbra is adómentesen lehet főzetni.