Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Gyermekek beszédfejlesztése

Adásban volt: 2019. március 8.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Már 3 éves kortól megkezdődik a gyerekek beszédfejlesztése, hogy mire iskolába mennek, minél tökéletesebb legyen a hangképzésük. Ez az utóbbi évek egyik legnagyobb vívmánya a hazai logopédiában. 2004 óta március 6. a logopédia európai napja, ez alkalomból konferenciát szerveztek Kőszegen.

A Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézmény adott helyet a konferenciának, ahol Beszédjavító Általános Iskola is működik. 153 sajátos nevelési igényű diák jár ide Kőszegről, Szombathelyről és távolabbi településekről. A gyerekek különböző fejlettségi szinten kezdik az iskolát, az első osztályt két év alatt végzik el.

Somogyi-Perger Zita - intézményegység-vezető, Beszédjavító Általános Iskola
"Az első évben alapozás folyik, a készségek, képességek alapozása, amivel felkészülnek az írásra, olvasásra,  számolásra a gyerekek. Közben időt hagyunk arra is, hogy az idegrendszer, ami náluk elmaradásban van ép társaikhoz viszonyítva, fejlődjön, beérjen."

A logopédia európai napjának célja, hogy felhívja a figyelmet a kommunikációs zavarok sokféleségére, azoknak az egészségre, életminőségre gyakorolt hatásaira. A leggyakoribb beszédhiba a kisgyermekeknél a hangtévesztés, ami megfelelő gyakorlatokkal javítható. A problémák kiszűrése már a kiscsoportos óvodásoknál megkezdődik szülői kérdőívvel és beszélgetéssel.

Gyenes Katalin - logopédus
"Megnézzük, hogy mit mondott a szülő, beszélgetünk a kicsivel, és akkor küldjük tovább, hogy mire van szüksége. Korai fejlesztés, korai logopédia, korai mozgásfejlesztés, mindent sokkal korábban kezdünk, hogy mire nagycsoportos lesz, iskolás lesz, tökéletesen megjavuljon."

A konferencián egyebek mellett a különböző terápiás technikákról, motivációs programokról és a nyelvi zavarokról esett szó.  A Mesezene módszerrel például nem csak a beszédet, de a helyesírást és a koncentrációt is lehet fejleszteni az általános iskolás korosztályban.

Vadász Dóra - okl. gyógypedagógus, logopédus
"Mi a terápiával az ő előrehuzalozottságukra kapcsolódunk rá, és ettől rengeteg AHA-élményt nyújtunk neki, azt érzi a gyerek, hogy igen, ez megy nekem, ezt tudom, ez ismerős, ebben sikeres vagyok."

A logopédia európai napjának idei központi témája az autizmus-spektrumzavar és a beszédproblémák összefüggése, erről is hallhattak a résztvevők.

2019. március 08.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében