Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Gyermekek nyelvi fejlődése

Adásban volt: 2017. október 3.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Egy közelmúltbeli  törvényi változás nyomán ötéves kor helyett már háromévesen logopédus vizsgálja meg a gyermekek nyelvi fejlődését. Ezzel korábban megkezdhető a terápia, és várhatóan kevesebb iskolásnak lesz szüksége beszédjavításra. A felmérések most ősszel kezdődtek.

Országos szintű szemléletváltás zajlik - így kommentálják a logopédusok a most bevezetett, őket érintő intézkedéseket. Ettől a nevelési évtől ötéves kor helyett ugyanis már háromévesen szűrni kezdik az óvodásokat. A hangok kiejtését még nem, a szókincset, a nyelvhasználatot viszont már vizsgálni tudják ekkor is, és ezzel hamarabb terápiára küldhetik a külső segítségre szoruló óvodást.

Keresztes Beáta - logopédus
“A szülők egy kétoldalas kérdőívet kapnak, és a gyermekük szókincséről, mondatalkotásáról, nyelvhasználatáról kell nyilatkozniuk. Ez alapján értékeljük a kérdőívet, és kiszűrjük azokat a gyerekeket, akiknek további logopédiai vizsgálat, illetve fejlesztés szükséges. Úgy tapasztaltuk, hogy erre azért van szükség, mert nem biztos, hogy ötéves korban elegendő az az egy-két év az iskola előtt a problémák kijavítására.”

Az elmúlt hónapban kiderült, hogy országszerte várhatóan minden tizedik kisgyermek esetében indokolt lesz a korai terápia. Az egész ősszel zajló vizsgálat komoly terhet ró a logopédusgárdára: nemcsak kevesen vannak a feladathoz, de a kicsikkel másképp is kell bánni.

Vidonyiné Sólymos Rita - tagintézmény-vezető, Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
“Most van egy kezdeti jelentős nehézség, azzal, hogy a háromévesek fokozott figyelmet kapnak. Sokkal nagyobb óraszámra van szükség, miközben a logopédusok száma jelentősen nem változott ettől a beavatkozástól. Talán majd azt reméljük ettől, hogy hosszú távon kiegyenlítődik, hiszen nyilván kevesebb iskolás ellátására lesz így szükség a beszéd, az artikuláció javítása terén.”

A szakemberek abban egyetértenek, hogy a televízió és a tablet előtt nevelkedő generáció nyelvi fejlődése szempontjából hasznos volt a mostani törvénymódosítás.

2017. október 03.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében