Hírek

Gyermekjogokról szóló felvilágosító mesekönyvet mutattak be a Megyeházán

2016. október 19., 17:02

Az elveszett madártoll című kötet hétköznapi élethelyzeteken és állatmeséken keresztül tanítja az óvodás korosztályt arra, melyek az alapvető jogaik, és azokat hogyan érvényesíthetik.

Gyermekjogokról szóló felvilágosító mesekönyvet mutattak be a Megyeházán

2015-ben indult az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ kezdeményezése, hogy mesekönyveket használjanak eszközként a gyermekjogok megismertetésére. Az első kötetek a nevelőotthonokban és a nevelőszülőknél élő gyerekek számára készültek. Már akkor felmerült az igény arra, hogy a köznevelési szférába is kerüljön egy ilyen kiadvány. Ez lett Az elveszett madártoll, amelyben a mesék hétköznapi élethelyzeteket mutatnak be. A történetek az életkori sajátosságoknak megfelelő módon beszélnek például a csúfolódásról, a kirekesztésről, a bántásról. Ezeket olvasva a gyerekek saját és mások jogairól is játékosan tanulhatnak.

Herczeg Rita - gyermekjogi referens, OBDK
"A saját jogaik gyakorlásának hol a határa, hol van az a pont, ahol már mások jogát megsértik. Hogy vegyék észre ezentúl, amikor az övükét megsérti valaki, merjenek szólni, merjenek segítséget kérni a felnőttektől."

A gyermekjogi dokumentációs központ továbbképzésnek minősülő, ingyenes felkészítő napot tartott óvodapedagógusok számára. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében üdvözölte a mesekönyvet, mint újszerű és hatékony eszközt. A jogtudatosítást nem lehet elég korán kezdeni, ebben pedig az óvónők segítsége és aktív közreműködése elengedhetetlen - hangzott el a megnyitón.

Recsek Anna Szilvia - mb. óvodavezető, Gyöngyvirág Óvoda, Nemesbőd
"Mit szabad és mit nem, mi ezt így fogalmaztuk meg, hároméves gyereknél ez így kezdődik, hogy soha ne tégy olyat mással, amit ha veled tesznek, fájna. Ez a könyv egy nagyon jó módszertani segédanyag lesz számunkra."

A kötetet Vas megye mind a 134 óvodájába térítésmentesen juttatják el.