Hírek

Gyermekkori diabétesz

2019. január 15., 14:36

Sok ivás, nagy mennyiségű vizelet, fogyás és fáradékonyság - ezek a gyermekkori diabétesz legszembetűnőbb jelei, amelyekre azonnal reagálniuk kell a szülőknek. Évről évre nő a cukorbeteg gyermekek száma, de ma már minden ismert terápia elérhető hazánkban is.

Gyermekkori diabétesz

Hanna most négyéves. A szülei két évvel ezelőtt tapasztalták nála az 1-es típusú cukorbetegség tipikus tüneteit, 33-as vércukorszinttel került kórházba. Azóta teljesen megváltozott az életük.

Becskeházi Henrietta
“Háromhavonta jövünk ide ellenőrzésre, akkor leveszik a vért, amiből kiszámolják az átlagot. Hogy mivel jár ez? Hát nem egyszerű, azt tudom mondani, hogy napi szinten nagy felelősség.”

Ők egy év után kaptak inzulinpumpát, amely viszonylagos szabadságot nyújt. (15.25-) A készüléket egy karon elhelyezett szenzor szabályozza, amely folyamatosan méri a vércukorszintet, és befolyásolja az adagolást. De már telefonos applikáció is létezik az adatok ellenőrzésére.

“Kettő hétig nem volt fent nála a szenzor, most raktuk fel tegnap”

Szombathelyen közel száz 18 év alatti diabéteszes beteget kezelnek, és egyre több közöttük a 6 évesnél fiatalabb. A Gyermekdiabétesz Szakambulancia vezetője szerint fontos a gyors felismerés.

Balogh Márta - főorvos, Markusovszky Kórház
“Óriási különbség van a felnőttkori és a gyerekkori diabétesz között. Míg felnőttkorban lehet várni, nem valószínű, hogy súlyos állapotba kerülnek a betegek, addig a gyerekek esetében a tipikus tünetek megjelenése után már rövid időn belül, hogyha nem kezdjük el kezelni, várhatóak akár az életet veszélyeztető állapotoknak a kialakulása is.”

1922-ben világújdonságnak számított az inzulin: abban az évben január 11-én a szérumot egy olyan 13 éves kanadai fiún alkalmazták elsőként, akire a halál várt volna. E jeles dátumra emlékeznek ilyenkor a szakorvosok. Eőször 1997-ben, éppen Szombathelyen volt konferencia a témában, majd szünet következett.

Szabó László - gyermekorvos
“2005-ben éledt fel újra, élesztettük fel újra, és 2005 óta minden évben rendszeresen megrendezzük. Ennek most már az a célja, hogy bevontuk a cukorbeteg gyermekeket és családjaikat, ugyanis a cukorbeteg sorsa a családban dől el.”

Az idei gyermekdiabétesz nap a hétvégén volt a fővárosban, és több mint ötszáz érintett vett rajta részt az ország minden részéből.