MNB - 2
MNB

Hírek

Háború az asztalfiókban

2020. február 24., 14:05

Ezzel a címmel tárta nagyközönség elé a Smidt Múzeum azt a digitális hagyatékot, amelyet Horváth Lajos egykori tartalékos főhadnagy hagyott hátra. Hála az utódoknak, most a múzeum tovább őrzi az írásbeli és fényképes emlékeket - kutatók számára is hozzáférhetően.

Háború az asztalfiókban

Ezt a harctéri naplót az egykori császári és királyi 83. gyalogezred tartalékos főhadnagya, Horváth Lajos írta. Több napló és egy fényképgyűjtemény is fennmaradt tőle.

Tóth Róbert - történész-muzeológus
“Végigszolgálja az I. világháború minden fontos frontvonalát, ahol a gyalogezred megfordul, erről a négy évről a főhadnagy visszaemlékezéseket ír, és a háború után, ‘23-tól elkezdi letisztázni ezeket a visszaemlékezéseket, ezek előkerültek most nem olyan régen, és úgy gondoltuk, iogy ezeket mindenki számára hozzáférhetővé próbáljuk tenni, elérhetővé, olvashatóvá.”

A jegyzeteket - ahol lehetett, az eredeti kézirattal - és a mintegy négyszáz képet digitalizálták, mostantól interneten is hozzáférhetők. Az I. világháborús hagyatékot (06:28 körül, 06:39) a jelenlegi tulajdonosa bocsátotta a múzeum rendelkezésére. Horvay Tibor a gyermekkorát az albumok lapozgatásával töltötte.

Horvay Tibor
“Nagyapám hagyatéka az tulajdonképpen a halála után, ami 1946-ban volt, volt a családnak a birtokában, és utóbbi évtizedekben én őrizgettem, és most, hogy én is a vég felé közelgek, úgy éreztem, hogy gondoskodnom kell róla.”

A Nagy Háborús Emlékévben sok dokumentum került napvilágra - a múzeum azóta is folytatja a gyűjtést, az anyagok feldolgozását.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
“Ami szerintem a múzeumnak a feladata, hogy a rég elfelejtett anyagokat, amíg még az unokák, dédunokák emlékeznek rá, ezeket tényleg felfrissítsék családi beszélgetések alkalmával, és ha ezek előkerülnek, akkor a múzeum ezt nagyon szívesen összegyűjti, mert elfeledésbe merülnek.”

A Háború az asztalfiókban című digitálisan elérhető kötet a www.nagyhaboru.blog.hu oldalon található az egykori főhadnagy, Horváth Lajos neve alatt.