MNB
MNB - 2

Hírek

Hagyományőrző Egyesületek közös majálisa a Jókai parkban

2013. május 02., 18:10

7 csoport képviseltette magát a történelmet népszerűsítő programon, ahol leginkább kisgyermekes családok fordultak meg.

Hagyományőrző Egyesületek közös majálisa a Jókai parkban

Ágyúdörgés is szólt a Hagyományőrzők majálisán. A legnépszerűbb program a lovaglás volt, szinte minden gyerek kipróbálta. Lehetett íjászkodni is, ez elsősorban a fiúkat érdekelte.

Czeller Krisztina
“Nagyon szereti a kisfiam a történelemhez kapcsolódó dolgokat, a fegyvereket, nagyon érdekli őt a különböző korokban élt harcosoknak, katonáknak a fegyverei, a lovas szerszámok, hogy hogyan éltek.”

A szervezők célja, hogy történelmi sétára hívják az érdeklődőket. A honfoglalástól a huszárvilágig megjelent több korszak is. A körmendi Batthyány Lovas Bandérium tagjai az 1650-től 1711-ig tartó harcokat idézték meg, amikor a törökök támadták Magyarország nyugati részét.

Stránczli Attila-vezető,Batthyány Lovas Bandérium
“Ez egy lovas bandérium, ebben a korban használt fegyverekkel vagyunk felfegyverkezve, így szablyával, kelevézzel, csákányfokossal, kopjával. Lehet látni, hogy a zászlónk is teljesen korhű zászló, ami a mai güssingi várban található eredeti Batthyány zászlónak a másolata.

A programot a Klapka György Lovas Polgárőr Egyesület hívta életre, immár 3. alkalommal rendezték meg a hagyományőrzők majálisát.

Sátory Károly-elnök, Klapka György Lovas Polgárőr Egyesület
“Az egyik cél az, hogy az itt élő lovas közösségét összefogjuk. Hagyományőrzőket, lovakkal foglalkozókat, tereplovaglásra járókat összefogjuk, a másik cél, hogy, ami a nevünkben is benne van, a lovas polgárőrség, tehát ilyen jellegű közfeladatokat is végez az egyesületünk.”

A rendezvény a gyerekeknek játékos formában,testközelben mutatta be a magyar történelem legjelentősebb állomásait.