Hírek

Hagyományos mesterségek újjáélesztése határon átnyúló együttműködéssel

2020. december 11., 19:02

Ez a célja a Savaria Múzeum közreműködésével megvalósuló Eurevita Pannonia projektnek, amelynek online nyitókonferenciáját Szombathely szervezte. A 2022-ig tartó, osztrák-magyar program keretében a kézműves technikákat a Vasi Skanzenben sajátíthatják el a résztvevők.

 

Hagyományos mesterségek újjáélesztése határon átnyúló együttműködéssel

A Vasi Skanzen házai a 18. század végén és a 19. században épültek. A környéken fellelhető alapanyagokat a lehető legpraktikusabban használták fel. A tetőt jellemzően zsuppal fedték, a gerendákat faragták vagy bárdolták, a falazatot sövényből, sártapasztással készítették, a kerítést gyakran vesszőből fonták. Ma már egyre nehezebben tarthatók fenn ezek és más hasonló, korabeli építmények, hiszen a hagyományos kézműves technikákat kevesen ismerik. Egy uniós pályázat segítségével az osztrák-magyar határrégióban lehetőség lesz a régi mesterségek újjáélesztésére.  

Olyan képzések indulnak majd, amelyeken a résztvevők elsajátíthatják a régi építési technikákat.

Csapláros Andrea - múzeumigazgató, Savaria Múzeum
Zalaegerszegen a múzeumban megtanulják a nagy mesterektől, hogy hogyan kell dolgozni, és ők fognak aztán ide, hozzánk jönni, és itt Vas megyében a Vasi Skanzenben bárki idejöhet és részt vehet ezeken a tanfolyamokon, van, amelyik tanfolyamon 10 vagy 20 főt is fogadunk, hogy megtanulhassák ezeket a fogásokat.

A Göcseji és a szombathelyi múzeum mellett a Burgenlandi Felnőttképzési Intézet és egy osztrák, hagyományos építészettel foglalkozó cég vesz részt az együttműködésben. A partnerek online konferenciát tartottak, amelyen a környező tájegységek építési hagyományait mutatták be az előadók.  

Nagy Endre - muzeológus, Vasi Skanzen
Csupa olyan építési technikát, amit a hajdani őseink tudtak, már nem nagyon tudjuk, és egy kicsit a mi dolgozóinknak a megújításában is jót fog tenni ez a képzés. 09:53

A következő lépés a képzés módszertanának kidolgozása lesz, majd 2 turnusban valósul meg a gyakorlati oktatás a Vasi Skanzenben.

Horváth Soma - alpolgármester, Szombathely
Hogyha ebből valami alakul, márpedig alakul, hiszen a Vasi Skanzenben fognak restaurálási munkákat végezni, aminek az az eredménye, hogy ott meg fog újulni akár egy komplett építmény, akkor mi ennek nagyon örülünk, ezért is támogatta a város ezt a pályázatot.

A konferencián elhangzott: a határtérségben 81 féle kézműves technikának van mestere, de elenyésző azok száma, akik a hagyományos építési módokat alkalmazni tudják. Márpedig ezek nem csak a régi építmények megőrzése miatt fontosak, de a modern korban is fenntartható megoldást jelenthetnek.