Hírek

Hagyományosan Péter-Pál napján elkezdődött a gabona betakarítása

2019. július 10., 16:24

A vasi földeken is javában dolgoznak a kombájnok. Az őszi árpa nagyját már learatták, most a repce van soron, és részben a búzatáblákon is megindult a munka. Bár az aszály érzeteti hatását a növényeke, a termésátlagok várhatóan a tavalyihoz hasonlóan alakulnak.

Hagyományosan Péter-Pál napján elkezdődött a gabona betakarítása

Repcét aratnak Nemesrempehollós határában.

A tegnapi eső miatt csak késő délelőtt tudák elkezdeni a munkát. Jellemző erre a júliusra, hogy apróbb záporok tarkítják az időjárást, ezért előbb a szárítóba mennek majd a magok, mielőtt a raktárba kerülnek. Ezt a 18 hektáros táblát a három modern kombájn néhány óra alatt levágja.

"Óránként négy hektárt szedünk le."

Bár a hozam jól alakul, azért látszanak a növényen az aszály nyomai.

"Azt lehet látni, hogy ez a réteg lehetne vastagabb, innen egy 10 centi hiányzik. Látjuk, hogy a növény képes lett volna kinevelni, de akkor éppen nem volt csapadék."

Repcéből 3-4 tonnát takarítanak be hektáronként a megyében, a talaj minőségétől és a csapadék mennyiségétől függően.  

Marlovics Norbert - gazdálkodó
"Jó közepesnek mondhatjuk, nem rossz év van mögöttünk, utolsó pillanatban májusban megérkezett az eső, amit tudott, helyrejött a repce, eléggé reproduktív növény, gyorsan tudott még kötni, virágozni."

Kedvezőtlen előjelek kísérték az idei mezőgazdasági évet: a csapadékhiány miatt szinte porba kellett vetni a magokat. Ennek ellenére várhatóan nem maradnak el a hozamok a tavalyitól, itt-ott kiugró termésátlagok is lehetnek. Búzából várhatóan annyi terem majd, hogy nem csak a hazai igényeket tudják belőle kielégíteni.

Nagy Isván - agrárminiszter
"A mostani becslések szerint hektáronként 5,2 tonna átlagtermás várható és a vetésterület nagyságához kéőpest mintegy 5 millió tonnát tudunk betakarítani majd, és ez azt jelenti, hogy mintegy 2 millió tonnát exportra is tudunk küldeni."

Országszerte 1,7 millió hektárról takarítanak be az idén kalászost. 60 ezer gazdálkodó dolgozik a mezőgazdaságban, az aratás az egész éves munka csúcspontja.

Krizsán Zsuzsanna
"Őszi árpából 10,5 ezer hektárt vetettek Vas megyében, ennek közel 80 százalékát már betakarították, az átlagtermés 6,2 tonna hektáronként, ami jónak mondható. Őszi búzából 41 ezer hektárt vetettek, itt az aratáés még alig kezdődö9tt el, a termésátlag 5,6 tonna per hektár, ami szintén jónak számít, de az átlag tovább is javulhat."