Hírek

Hajléktalanellátás

2018. január 18., 14:29

Bár a kemény fagyok eddig még várattak magukra az idén, az éjszakák most is hidegek. Sokan veszélyben  vannak ilyenkor, de a hajléktalanellátás jó színvonalon működik. A szociális munkások a legtöbb utcán élő embert be tudják hívni ilyenkor a szállóra.

Hajléktalanellátás

Országszerte már százhoz közelít azoknak a száma, akik ezen a télen kihűlés miatt veszítették életüket. Ugyan a többségük nem hajléktalan, mégis ez a réteg van leginkább veszélyben ilyenkor. Ez a férfi Nagykőrösről gyalogolt idáig, és a hideg elől a szombathelyi Zanati úton talált menedéket a napokban.

Jákli László
“Bementem a buszmegállókba, bementem ide-oda, de nappal jöttem mindig csak. Jó messze van, körülbelül 300 kilométer.”

Egyetlen garnitúra ruhában, minden egyéb nélkül érkezett, de most végre biztonságban, és főként melegben lehet. Az utcai szociális munkások egész éves tevékenységének köszönhetően télen viszonylag könnyű behívni még a legelszántabb hajléktalanokat is.

Stankovics Erika - szakmai vezető, FÉHE Nonprofit Kft.
“A nappali melegedő nyitva van éjszaka is, tehát a közösségi helyiségekbe annyi matracot teszünk le, amennyire szükség van. Tehát az éjjeli menedékhely 25 férőhelyes, téli időszakban 45 férőhelyre bővül, de a korábbi években is a leghidegebb éjszakákon körülbelül 60-an töltötték az éjszakáikat itt bent a menedékhelyen. Az átmeneti szállás 86 férőhelyes, telt házzal üzemel, és a hajléktalanok otthona 26 férőhelyes, ott is telt házzal működünk.”

A szakemberek arra kérik a szombathelyieket, hogy ha a környezetükben vagy az utcán feltételezhetően hajléktalan személyt látnak, akinek egészsége vagy élete veszélyben lehet, hívják a 06-80/205-165-ös, 24 órás nonstop telefonszámot.