Hírek

Hajnali mínuszok károsíthatják a gyümölcsfákat és a kiskerti veteményest

2021. április 06., 14:01

Hidegrekord-közeli éjszakai hőmérsékleti értékeket mérhetünk a napokban, ritkaság, hogy áprilisnak ebben az időszakában ennyire hideg legyen. Húsvét hétfőn -3,8 fokot mutattak a hőmérők és a következő napokban is komoly hidegek lehetnek, ami károkat okoz az éppen csak éledező természetben, a virágzó gyümölcsösökben.

 

Hajnali mínuszok károsíthatják a gyümölcsfákat és a kiskerti veteményest

A Parkerdei Kertbarát Egyesület április 16-ra meghirdetett közgyűlése a járványhelyzetre való tekintettel elmaradt, a rendezvényt várhatóan május végén pótolják.  

Idén is elfagyott a tulipánfa Molnár Lajos parkerdei kiskertjében. Az elmúlt két éjszaka szokatlanul hideg volt, és erős szél is fújt.

“Ezek az idei fagyok, ezek tegnap, bocsánat, ma reggeli”

A gyümölcsfák is megsínylik a hajnali fagyokat, főleg a barack, és a korai cseresznye van veszélyben. Az alma, a szilva és a szőlő viszont még csak a rügyfakadás fázisában van.

“Ez még talán kibírja”

A kertbarát egyesület elnöke azt mondja, tavaly is április közepén fagyott el minden, gyakorlatilag egy nap  alatt.

Molnár Lajos - elnök, Parkerdei Kertbarát Egyesület
“A tulipánfának mondott fánk fagyott el, fagyott meg egy kicsit. Sajnos az már nem is fogja kiheverni. A gyümölcsfák közül a korai cseresznye ami van nekem is, az még most kibírta, de nagyon félő, hogy szerdán reggel, csütörtök reggel meg fog fagyni, mert nagyobb hideget mondtak arra az időpontra. Meg hát a barackok, azok veszélyben vannak nagyon. A sárgabarackok azok biztos, hogy megfagytak.

Az elmúlt időszakban több hullámban érkezett fölénk hideg levegő, ez okozza a károkat a természetben.

Pétervári Tibor - állomásvezető észlelő, Szombathelyi Meteorológiai Főállomás  
“A következő napokban is, ahogy a felhőzet elvonul és majd gyengül a szél is, előfordulhat, akár több napon is, hogy fagypont alá csökken - akár jóócskán is - -5 fok közelébe is a hőmérséklet. Egyébként ezek mind ilyen rekordközeli értékek ezeken a napokon. Ilyen  -5 fok körüli idő azért meglehetősen ritka így áprilisnak ebben a szakaszában.  

“Lassan ugyan majd a hétvégén enyhül az idő, napközben különösképp kellemesebb lesz, de már látszik, hogy a jövő hét első felében újabb hidegfront jön, meglehetősen változékony, szeles, hűvös időt okozva.”

A fagyok ellen meg lehet próbálni takarással védekezni, bár ez csak a kisebb fák esetében megoldható. A füstölés viszont ekkora szélben hatástalan.