Hírek

Hamarosan megnyílik a Szombathelyi Egyházmegye hátrányos helyzetű fiatalokat segítő Magvető Tanodája

2024. február 27., 20:41

Hamarosan megnyílik a Szombathelyi Egyházmegye hátrányos helyzetű fiatalokat segítő Magvető Tanodája az egykori Annunciáta Ház alagsorában. Az új intézmény gyereknek segít a tanulásban, személyiségük fejlődésében, de rajtuk keresztül a családokat is támogatja. A tanodát Székely János megyéspüspök áldotta meg.

Hamarosan megnyílik a Szombathelyi Egyházmegye hátrányos helyzetű fiatalokat segítő Magvető Tanodája

Már felkerültek a polcra az első tankönyvek, amiket a gyerekek és segítőik használnak majd a foglalkozásokon. Délutánonként önkéntesek segítik a fiatalokat a felzárkózásban.

Székely János - megyéspüspök

“A legtöbb hátrányos helyzetű gyermek az iskolát nem annyira szereti, mert ott nagyon sok kudarc élmény éri. A tanodáinkat viszont nagyon-nagyon szeretik, azért mert családiasabb. Nemcsak tanulás van, hanem sport, játék, uzsonna, baráti társaság. Szülők is bejöhetnek, így sokkal barátibb, kedvesebb a légkör.”

A tanodában kezdetben 20 gyermekkel foglalkoznak, a létszám azonban tovább bővülhet. Hetente minimum 4 órát töltenek el itt a gyerekek, akik kiscsoportos vagy egyéni foglalkozásokon vesznek részt.

Virágh Enikő - szakmai vezető, Magvető Tanoda

“Mi jobbára hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozunk, kiscsoportos foglalkozásban. Nagyon fontos, hogy a szülőkkel szoros kapcsolatot alakítsunk ki, hogy tudjunk a szülőkre is hatni, ha valamit másként kellene a gyerekkel nekik csinálni., illetve hagyják, hogy mi bátorítsuk, biztathassuk őket.

Lehetőségünk van arra, hogy egyszemélyes foglalkozásokat szervezzünk. Jobban tudunk a gyerek igényeire reagálni, mint egy iskola. Nem iskola vagyunk és nem az iskolai feladatokat vesszük át.”

Székely János megyéspüspök áldotta meg a tanodát, amely március 1-jével kezdi meg működését.