Hírek

Hamvazószerdától nagyszombatig tart a nagyböjt

2024. március 07., 11:41

Hamvazószerdától nagyszombatig tart a nagyböjt. A vallásos életben ez az időszak a lelki elmélyülést szolgálja, de az élettani hatása is kedvező lehet. A Szombathelyi Egyházmegye csütörtöki ifjúsági lelkinapján a böjt hitéleti vonatkozásait ismerhették meg a gyerekek.

Hamvazószerdától nagyszombatig tart a nagyböjt

Idén első alkalommal fogta össze a Szombathelyi Egyházmegye az általa működtetett középiskolákat a vármegyében, hogy a tanulóknak lehetőséget adjon a böjthöz kapcsolódó lelki elmélyülésre. A nagyböjti ifjúsági lelkinapot a Brenner iskolában tartották.

Tömő János - szervező

“A program püspöki szentmisével fog kezdődni - Dr. Székely János megyéspüspök fog misézni, ezt követően lesz egy kisebb interaktív foglalkozás, aminek az a neve, hogy ifi-alfa. Az ifi-alfa ez Angliából indult, egy keresztény ismeretterjesztő sorozat, aminek az a célja, hogy a keresztény hit legalapvetőbb kérdéseiről megtanuljunk egymással beszélgetni.”

Négy intézményből 950 diák gyűlt össze, hogy filmvetítést követően beszélgessen a húsvét és a hozzá kapcsolódó böjti időszak vallási üzenetéről. Az önmegtartóztatás célja az, hogy segítse az elmélyülést.

Tömő János - szervező

“Aki gondolja, az böjtölhet szigorúbban, én is ismerek olyat, aki böjtölt már kenyéren és vízen, ismerek olyat, aki aznap csak egyszer eszik, ismerek olyat, aki 40 napig nem eszik húst ilyenkor. Ezek egyéni vállalás kérdése, de nem elvárás semmiképpen.”

Érdemes szakemberhez fordulni, mielőtt valaki böjtölni kezd. A különféle diéták általánosságban tehermentesítik az emésztőrendszert, gyulladáscsökkentő hatásúak és helyreállítják a szervezet sav-bázis egyensúlyát.

Timer-Hajmási Katalin - táplálkozási tanácsadó

“A mindennapokban elég sok felesleges dolgot viszünk be, amit nem kellene. Egyszerűen a szervezetünk csak egy kicsit megkönnyebbül, vagy akár legyen az egy léböjt kúra, ahol elég folyadékot viszek be, és azzal próbálom egy kicsit a dolgokat, az emésztésemet rendbehozom. Ezek mindig segítenek.”

A böjt során érdemes kerülni a szélsőségeket - a visszafogott, átgondolt önmegtartóztatás mentális és biológiai szinten is pozitív eredményhez vezethet.