Hírek

Hamvazószerdával elkezdődött a nagyböjt

2016. február 10., 18:38

A 40 napos bűnbánati időszakban Jézus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére készülnek a keresztények. A Szombathelyi Egyházmegyében már többéves hagyományra tekintenek vissza a stációs szentmisék. A hívek ezekben a hetekben minden szerdán és pénteken püspöki liturgiára gyűlnek össze Szombathely más-más templomában.

Hamvazószerdával elkezdődött a nagyböjt

A Szombathelyi Egyházmegyében már többéves hagyományra tekintenek vissza a stációs szentmisék. A hívek a nagyböjti időszakban minden szerdán és pénteken püspöki liturgiára gyűlnek össze Szombathely más-más templomában. Idén az oladi Batthyány-templomban tartották az elsőt.

2007-ben hirdette meg Veres András megyéspüspök a stációs templomjárást, római példa mintájára. A nagyböjti zarándoklat azóta is népszerű. A húsvétra történő lelki felkészülés e formájához évről évre egyre többen csatlakoznak.

Steindl Rezső
Húsvétra való felkészüléshez ez mindenképpen hozzátartozik szerintem. Volt amikor az összesen ott tudtunk lenni, volt amelyiken páran hiányoztunk, de egyébként igyekszünk mindig jönni.

Kámán Károlyné
Bármilyen élethelyzetben segíti az embert az ima. Az a legfontosabb, hogy az ember higgyen az Istenben és akkor megsegíti.

A stációs szentmisék reggel fél hétkor kezdődnek. Hamvazószerdától nagyszerdáig tizenhárom szombathelyi templomba zarándokolnak el a hívek.

Veres András - megyéspüspök
A szentmiséket Veres András megyéspüspök a Szombathelyen élő és tevékenykedő papokkal együtt mutatja be. Szentbeszédeiben a megyéspüspök az irgalmasságról beszél a híveknek.