Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Harcászati bemutatók, zenei és gasztromómiai csemegék három napon át

Adásban volt: 2013. augusztus 23.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Szombathely legnagyobb nyári fesztiválján számos magyar és külföldi katonai hagyományőrző egyesület is részt vesz és tart bemutatókat. A Történelmi Témaparkban is megkezdődtek a programok. Idén is izgalmas és látványos fegyveres, lovas küzdelmeket láthat a közönség. A Savaria katonatörténetét bemutató kiállítás egy újabb része nyílt az Aréna utca 8. szám alatt. Hende Csaba megnyitójában arról beszélt: meghívták Ferenc pápát Szent Márton születésének 2016-os jubileumára.

Idén is látványos bemutatókat tartottak a Történelmi Témaparkban. Az érdeklődők láthattak egy II. századi harci ütközetet is.  A markomann háborúkat idézte meg a germán törzsek és a római legionáriusok összecsapása.  

Római legionáriusok, kelta barbárok, honfoglaló magyarok, Anjou-kori vitézek egykori életét elevenítik fel a hagyományőrzők. A látogatók megismehetik a több évszázaddal ezelőtti harcászati stílusokat, tábori mindennapokat, katonai viseleteket.

Arany Krisztina
“Mi minden évben itt vagyunk a témaparkban, két kisfiam van. Hat éve idejárunk. És az egész időszakot, a fesztivál túlnyomó részét itt töltjük. Én már ismerem ezeket a programokat.”

Évről évre nagy az érdeklődés a témapark látványosságai iránt. És nemcsak a gyerek kérdezősködnek szívesen.

Tilcsik György
“Nagyon sok szakember is. Sőt még országhatáron kívülről is. Országhatáron belülről is, de országhatáron kívülről is. Régészek, történészek jönnek és ők is kíváncsian veszik kézbe, tesznek fel kérdéseket.”

A karneválra időzítve a szomszédos múzeumban az ókori Pannnónia provincia katonatörténetéről szóló kiállítás nyílt. A város szülötte, Szent Márton is katonaként kezdte pályafutását - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter. Hozzátette: Szombathely készül a szent születésének 1700. évfordulójára.

Hende Csaba - honvédelmi miniszter
“Azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulunk Ferenc pápa Őszentségéhez, hogy e jeles jubileum alkalmával, 2016-ban szíveskedjék Szombathely városát arra méltatni, hogy meglátogassa és eljöjjönk körünkbe, ezekre az ünnepségekre.”

A Romkertben egész nap családi programokkal várták a látogatókat. Középkori motívumokkal lehetett képeket készíteni, régi játékokat is kipróbálhattak a gyerekek. A vitézi 7 próba komoly kihívás elé állította a jelentkezőket.

Gazda Tamás
“Eddig küzdöttem egy pajzsos emberrel, volt labdadobás, és most itt vagyok a vértben. Illetve felpróbáltam még a lánc sapkát, ami elég kemény. Meleg és nagyon nehéz.”

Akik sikeresen leküzdötték az akadályokat oklevelet vehettek át. A Romkertben tartják majd minden délután öt órakor a Rabszolgavásár bemutatóit is.

2013. augusztus 23.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében