Hírek

Harci bemutatók a Témaparkban

2015. augusztus 28., 19:26

A korabeli tábori élet elevenedik meg a Történelmi Témaparkban, de a  több évszázaddal ezelőtti harcászati stílusokat és  katonai viseleteket is megismerhetik az érdeklődők.  Idén először szakmai beszélgetés kísérte a látványos bemutatókat.

Harci bemutatók a Témaparkban

A históriás játékok legnépszerűbb helyszínén seregszemlével kezdődött a programsorozat. Ennek keretében Hende Csaba honvédelmi miniszter és Puskás Tivadar polgármester megnyitotta a 16. alkalommal megrendezett Savaria Történelmi Karnevál katonai hagyományőrző csapatainak találkozóját. A házigazda Legio Savaria mellett a Legio Apollinaris, a Legio Adiutrix és a Legio Leonum Valentiniani mutatta be a római kori hadviselés legjellemzőbb jegyeit.

Szabadfi Zoltán - programszervező
„Idén van egy új vendégünk is, Abritus városából, ami Savariával körülbelül egy időben alapították ezt a várost a mai Bulgária területén. Ma Razgradnak hívják és ez a delegáció is itt volt ma, itt lesznek holnap is, részt vettek a szemlén és a felvonuláson is. Szintén első századi, teljesen hasonló, mint a mi légiónknak a felszerelése.”

A karnevál történetében első alkalommal rendeztek szakmai napot a Történelmi Témaparkban: a hagyományőrző csapatok előadásait történészekből és régészekből álló szakmai tanácsadó bizottsággal folytatott beszélgetés kísérte. A Gödről érkező késő római kort megidéző légió immár 5. alkalommal érkezett a savariai játékokra.

Kiss György Márk – centurio, Legio Leonum Valentiniani
„Mi alapvetően, ahogy a felszerelésünkön is látni a légiók teljesen megváltoztak, ahelyett, hogy bementek volna a germánok földjére megelőző támadást mérni az ellenfélre, mélységi védelmet hoztak létre határőr alakulatokkal és belül, a provinciák belsejében egy mobil központi hadsereggel.”

„Amit most látunk, az hogy a nagypajzsú zártság mögül próbál a pajzs mögé szúrni föntről, oldalról”

Egymásnak feszültek és nem kímélték egymást a Collegium Gladiatorum Hagyományőrző Egyesület tagjai. A bemutatón elhangzott: egy sikeres gladiátor kiképzése komoly költségeket emésztett fel a birodalomban. A szakemberek szerint tévhit, hogy ezek a harcosok hetente vitték vásárra a bőrüket. A gladiátorok egy évben háromszor kockáztatták életüket, és aki kilenc ütközetet túlélt, szabad emberré vált.

Borhy László – akadémikus, történész
„Védő és támadó fegyvereket láthattunk, páncélokat, sisakokat, különbőző pajzstípusokat. Összefoglalóan azt mondhatnám, hogy ebben a 2x15 perces bemutatóban felvonult előttünk az egész római hadsereg legjellemzőbb fegyverzete és a forrásokból ismert harcászati bemutatója.

Akik pénteken lemaradtak a bemutatókról, azoknak szombaton és vasárnap délelőtt is lehetőségük lesz megtekinteni a római kori katonai táborokat, a gladiátorok harcát, valamint a középkor lovagjainak illetve kevésbé lovagias martalócainak előadását.