Hírek

Harmadszor tartottak nemzetközi gyermekvédelmi konferenciát a városházán

2018. november 16., 16:47

A tanácskozást egy ünnepélyes ceremónia előzte meg. A Barnahus nemes ügyéhez ezentúl egy sikeres sportoló adja nevét és arcát.

Harmadszor tartottak nemzetközi gyermekvédelmi konferenciát a városházán

Az izlandi gyermekvédelmi modell, a Barnahus hazai elterjesztésén dolgozik több éve egy szakmai stáb, amelynek révén a szexuálisan bántalmazott gyermekek ügyeiben a korábbinál gyorsabban, egyetlen kihallgatás után, így újabb traumák átélése nélkül születhetnek ítéletek. Ezt most egy olimpikon is felkarolta.

Nagy Tímea - kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó
“Ha én olyan jószolgálati nagykövet fogok tudni lenni, mint amilyen anya vagyok, akkor nagyon jó kezekbe kerül. Már most is jó kezekben van, de talán hozzá tudok tenni annyit, hogy egy picit meg tudom könnyíteni az ő munkájukat.”

A cél az, hogy a kezdeményezést széles rétegekben megismerjék.

Dr. Lazáry Györgyné - vezető, Barnahus Nemzeti Tudásközpont, Szombathely
“Azt várjuk tőle, hogy abban a körben, amiben ő mozog, de annál tágabb körben is népszerűsítse ezt a modellt, hívja fel az emberek figyelmét arra, hogy a gyermekek mindenek felett álló érdekét a 21. században Magyarországnak is tudomásul kell venni.”

Nagy Tímea vállalását az érintett gyerekek műsorral köszönték meg.

“az az egy fontos, legyetek jók most, már nem kell túl sok a holnaphoz”

A gyermekbarát kihallgatási módszer egyelőre csak a vasi megyeszékhelyen elérhető.

Puskás Tivadar - polgármester
“A gyermekvédelemben egy speciális terület ez a módszer, amit néhány évvel ezelőtt a világban 51-ként, Magyarországon elsőként itt Szombathelyen elindítottak.”

Ezzel még nem elégedettek a szakemberek. Azt vallják, hogy még sokat kell beszélni az egyelőre pilot programként működő modellről ahhoz, hogy a társadalom is tájékozott legyen, és az igazságszolgáltatásban is elfogadottá váljon az új módszer.