Hírek

Három napig háziorvos nélkül

2011. április 14., 12:38
Hétfőig nincs háziorvosi rendelés a városban és a környékbeli településeken sem. Három megye háziorvosai vesznek részt azon a továbbképzésen, mely 5 évente kötelező mindenkinek.
Három napig háziorvos nélkül

Az idén a szombathelyi Markusovszky kórház ad otthont a képzésnek. A betegek addig sem maradnak ellátás nélkül, a sürgős esetekkel az ügyleten foglalkoznak.

Többen meglepődtek azon, hogy zárva voltak a rendelők. Egy hirdetmény tájékoztat csak arról, hogy a betegeknek a háziorvosok helyett egészségügyi problémáikkal az orvosi ügyeletet kell keresniük a napokban.


A mentőállomás irányítóközpontjában folymatosan égnek a vonalak. Ők döntik el, melyik esethez kell az orvosnak személyesen elmennie, kik azok, akik be tudnak jönni a rendelésre. Ma reggel óta érezhetően a megnőtt a hívások száma.


Dancs Eszter - mentésvezető
"Több a hívás, többen érdeklődnek, a háziorvosokat kereseik, és ott tájékoztatást kapnak, vagy ki van írva, hogy továbbképzés miatt szünetel. Sokan tanácsot kérnek és láthatóan sokan be is jöttek az ügyeletre."


Ezért azonban plusz pénzt nem kapnak, pedig jóval több adminisztrációval jár - mondja az orvosigazgató. Természetes, ha nincs házorvosi rendelés, ez is az ő feladatuk. Tolongás ma délelőtt nem volt a váróban, folyamatos a betegek ellátása. Két orvos is várja a pácienseket, de előfordul, hogy mindketten külső helyszínen dolgoznak egy időben.

 

Varga doktornak délelőtt 3 helyre is ki kellett mennie. Ő kezeli a vidéki betegeket, de ha nincs bent a másik orvos, a városiakat is ellátja. A legkülönfélébb panaszokkal keresik fel a rendelőt. Ez a hölgy például gyógyszert iratni jött.


Az orvos azt mondja nem jelent gondot a betegek ellátása.

Dr. Varga József - ügyeletes orvos
"Máskor ünnepek alatt is előfordul, hogy napokon keresztül ügyeleti ellátás van, ráadásul például a karácsony éppen az influenza szezon kellős közepén van. Az a forgalom, ami ilyenkor van, ellátható."


A háziorvosok képzése is megkezdődött már délelőtt a kórházban. Elsőként az egészségbiztosítási jogszabályváltozáskról hallhattak előadásokat, a mindenki számára kötelező szintentartó képzés csak délután indult.

Dr. Török Ilona - háziorvos, főszervező
"A Pécsi Tudományegyetem Családorvosi Tanszékének vezetője prof. Nagy Lajos tartott a gyógyszerinterakciókról, azt követően infektológia, gasztroenterológia, nefrológia és COPD betegségekről szóló előadásokat hallgatunk."


Összesen 190-en vettek részt a háziorvosi képzésen. A doktoroknak előadásonként egy ellenőrző tesztet kellett kitölteniük. Hétfőtől már a megszokott időben fogadják pácienseiket az orvosok minden rendelőben.